ASZSZ: az integráció folytatásáról döntött a konföderáció

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) kiáll a szakszervezeti mozgalom megújítása, a nagy érdekvédelmi integráció mellett, ezért kész egy új egyesülési terv kidolgozásában is együttműködni -döntött ma délután a konföderáció 9. kongresszusa. Az ASZSZ is tiltakozik a cafeteria adóemelése ellen, s csatlakozni fog minden megmozduláshoz, amely a bevezetés megakadályozására szerveződik - hangzott el a küldöttértekezleten.

Bővebben




Tucatnyian demonstráltak a Bosch miskolci gyárainál

Tucatnyian demonstráltak kedden a német Bosch konszern miskolci gyárai közelében, közterületen, ahol a Liga Szakszervezetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete csendes megmozdulással arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a gyártósor mellett dolgozók érdekeiket egy erős szakszervezet képviselheti.

Bővebben




Orbán közmunkarendszeréről ír a New York Times

Halmajon járt a New York Times munkatársa, hogy bemutassa a közmunkaprogramot – írja a HVG.

Bővebben




A megfelelő munkaerőt várják a brit munkáltatók

Bár az angolok korlátoznák a letelepedők számát, nem eszik olyan forrón a kását. A pécsi munkaerő-közvetítő szerint ugyanis a szigetlakók bizonyos munkákat nem szívesen végeznek el, azokat a bevándorlókra – így a keletiekre – bízzák. Aki megfelelő munkaszerződéssel megy, annak nem sok gondja lehet külföldön – írja a pecsma.hu.

Bővebben




Magyar Szakszervezeti Szövetség  Női és Ifjúsági Tagozatának közös állásfoglalása

Az Országgyűléshez benyújtott költségvetésből kitűnik, hogy a kormány, jelentős mértékben csökkenteni szándékozik a szociális célú támogatások keretösszegét, ezáltal ismételten helyben járatja az alanyi jogon  és rászorultsági alapon járó juttatásokat, helyette az adókedvezmények némi emelését tervezi.

Bővebben




Szakszervezeti vezetők: tarthatatlanul alacsony a szociális ágazatban dolgozók átlagbére

 Szakszervezeti vezetők szerint nem becsülik meg a szociális ágazatban dolgozókat, az átlagbérük tarthatatlanul alacsony. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) képviselői erről kedden beszéltek Budapesten az MTI-nek a szociális munka napja alkalmából rendezett szakmai konferencia előtt.

Bővebben




Főzés, mosás, takarítás: ez mind munka, de hogyan adózunk utána?

A háztartási munkára alkalmazottakat is be kell jelenteni a NAV-nál, de jövedelem nem adóköteles. Mi a teendő? – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bővebben




Schneider Istvánné, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség alelnöke

„Komolyan kellene venni végre, hogy megváltozott a világ körülöttünk, ehhez a szakszervezeteknek is alkalmazkodniuk kellene. Meg kell újulni, tagság nélkül azonban nincs megújulás.  Járni kell az országot, a munkahelyeket, kontaktust kell teremteni az emberekkel, személyes beszélgetéseken kell meggyőzni őket a szakszervezet szükségességéről” – mondta a Szakszervezetek.hu-nak Schneider Istvánné, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az érdekvédő a gondok között sorolta, hogy rossz a szakszervezeteken belüli információ, az egyes szakszervezeti vezetők nem közösen döntenek a helyi vezetőkkel egy-egy kérdésben, hanem öntörvényűen határoznak, és később jelentik azt be.

Bővebben




Óvodalátogatásért jár majd a családi pótlék

 Munkavállaláshoz nem, de óvodáztatáshoz kötnék a családi pótlékot, mondta az Origónak Novák Katalin családügyi államtitkár. A családtámogatások folyamatosan alakuló rendszerével egyszerre bátorítanák a gyerekszülést és a munkavállalást.

Bővebben




Munkaszerződés: a munkavállaló a számára képest hátrányosabb megállapodásba is beleegyezhet

A munkaszerződés főszabály szerint csak a munkavállaló javára térhet el a munka törvénykönyve II. részébe foglalt szabályoktól. Kivételes esetekben azonban a munkavállaló a számára a törvényhez képest hátrányosabb megállapodásba is beleegyezhet. Következzen néhány szerződési kikötés, amelyeknél jobb az óvatosság! – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben