Sabbatical: a szabadság nélkülözhetetlen íze és ereje

Az emberiség már régóta felismerte, hogy hosszabb ideig tartó munkavégzés után szinte mindenkinek szüksége van pihenésre, felfrissülésre. Ennek egyik első megjelenési formája a sabbatical, vagy „alkotóév”. Napjainkban - a történelmi gyökerekre és a kedvező tapasztalatokra támaszkodva - egyre több gazdasági szereplő és magánszemély fedezi fel ismét a több hetes- hónapos pihenés, felfrissülés hasznosságát. A tudatos pihenés jelentőségét, a kiégés megelőzésének aktualitását a hazai munkahelyi stressz-vizsgálatok is alátámasztják.

Bővebben




Itt vannak a legjobb fizetések: diploma nélkül is megéri

Átlagosan mindenkinek majdnem három százalékkal nőtt a fizetése idén. Ugyan van, aki még mindig ugyanannyit vitt haza, illetve olyan szakma is akad, ahol havonta csökkenő keresetből gazdálkodhatnak a munkavállalók – olvasható a Pénzcentrumon.

Bővebben




Ennyi orvos távozott Magyarországról

Másfélszeres különbségek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, öt évvel rövidebb élet, mint az EU átlag, hat évfolyamnyi medikusnak megfelelő orvos eltűnése - csak néhány a hazai egészségügy jellemzői közül, melyekkel együtt is állítólag minden rendben van. Napvilágot látott az ágazati stratégiát felvázoló Egészséges Magyarország 2014-2020 című munkaanyag.

Bővebben




Vasárnapi zárva tartás után családi csődvédelem

A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője szerint a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet a kormánypárt családi csődvédelemről szóló javaslata. Erről Harrach Péter az MTI-nek adott évértékelő interjúban beszélt.

Bővebben




Milyen nehézségekkel kell szembenézni női munkavállalóként külföldön?

Beszélgetés Kocsis Gizellával, akinek karrierje Székesfehérvárról indult, de már fél Európát bejárta. Mesélt arról, hogy mi a titka egy ilyen példaértékű karrierútnak, mennyiben más külföldön élni és dolgozni, megéri-e elindulni Nyugat-Európa irányába. Az interjúból kiderül, milyen nehézségekkel kell szembenézni nőként, és hogy Svájcban tényleg kolbászból van-e a kerítés.

Bővebben




Tovább csökkent az ország népessége

Az előzetes adatok szerint 2014 első tíz hónapjában 76 048 gyermek született, 2,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A regisztrált 103 409 halálozás 1,9 százalékos csökkenést jelent 2013. január–októberhez képest. A természetes fogyás 27 361 fő volt, 3977-tel kevesebb az egy évvel korábbinál – olvasható a VG Online oldalán.

Bővebben




Dübörögni fog a közfoglalkoztatás

A teljes foglalkoztatottság felé hasítunk ezerrel, ha másképpen nem megy, hát közmunkával – írja a vg.hu.

Bővebben




A fuvarozás összeomlásától tartanak a logisztikusok

Bár minden legálisan működő vállalkozás jó ötletnek tartja az elektronikus árukövető rendszert, januárig még számos technikai kérdésre kell megoldást találni. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szerint ezek hiányában, ha jogkövetően alkalmazzák a hatályos szabályokat, összeomolhat a közúti fuvarozás – írja a Napi Gazdaság.

Bővebben




Semmiből élő munkanélküliek és közmunkások éve volt

Abszolút nem érzem túlzónak, ha kijelentem: az idei év a munkaerőpiacon mindenképpen rendkívüli és szokatlan volt. Indul az mfor.hu összefoglaló sorozata 2014 legfontosabb gazdasági történéseiről – írja az mfor.hu.

Bővebben




Segély helyett adó: márciusban derül ki, kinek nem marad ennivalóra

Januártól szabad kezet kapnak, és települési adót vethetnek ki a polgármesterek, akik már hetekkel ezelőtt el is kezdték az ötletelést a nőtlenségi adótól a mobiladótornyok megsarcolásáig. Nem feltétlenül jószántukból teszik ezt, inkább rákényszerülnek – írja a vs.hu

Bővebben