Vasárnapi pihenőnap: népszavazási kezdeményezést nyújtott be a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) népszavazási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) szombaton annak érdekében, hogy megszüntessék az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló rendeletet - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

Bővebben




Visszakérhető-e a túlfizetett munkabér?

A mindennapi gyakorlatban számos esetben előfordulhat az, hogy a munkáltató – például adminisztratív hiba miatt – a munkavállalót megillető munkabérnél magasabb összeget, jogalap nélküli munkabért fizet ki, amelyet vissza szeretne követelni – írja az ado.hu.

Bővebben




Egyenlőtlen esélyek az oktatásban

Európában a legszegregálóbbak közé tartozik a magyar iskolarendszer - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten nyilvánosságra hozott, 2011-es vizsgálati eredményeiből. Az adatok fényében megállapítható, hogy a diákok közötti esélykülönbségek a tanulóévek során nem csökkennek, hanem növekednek, magyarán a hazai iskolarendszer éppen az esélyegyenlőség és a felzárkóztatás ellen hat – írja a Népszava.

Bővebben




Dávid Ferenc: Nem a szavazás, a feltett kérdés volt rossz

Ugyan megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem is lesz népszavazás a kérdésben. Dávid Ferenc minderről a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt.

Bővebben




Kik keresnek a legjobban Magyarországon?

Tavaly 6 százalékkal nőttek a bérek 2013-hoz képest – derült ki egy új felmérésből. A legnagyobb növekedés a munkaerőközvetítés és tanácsadás területén volt, de jelentősen emelkedtek a fizetések a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is. Az országos bruttó átlagfizetés 6 százalékkal nőtt: a tavalyelőtti 230 ezer forintról 246 ezer forintra. Ez az elmúlt 5 év legnagyobb növekedése éves szinten – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bővebben




A fogyatékkal élőknek jár az adókedvezmény

Akár több százezer forintot is visszakaphatnak adójukból azok, akik valamilyen súlyos fogyatékossággal élnek - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Bővebben




Tizenhárom Tesco zár be februártól

Február elejétől tizenhárom veszteséges üzletét építi le a magyarországi Tesco áruházlánc. Az év további részében újabb bezárásokat tervez hazánkban a multinacionális kereskedelmi vállalat – értesült a Magyar Nemzet.

Bővebben




Munkajogi változások 2015

Emelkedő minimálbér és nyugellátások, tiltott vasárnapi munkavégzés, védett kismamák, államilag megtérített távolléti díj - A munkajog területén számos új szabály lép életbe az idei évben. A változásokat érdemes egyenként szemügyre venni – olvasható a jogiforum.hu oldalán.

Bővebben




Kisgyerekesek, figyelem: így változott a Munka törvénykönvye

Idén év elején módosult a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is, a változások a gyermeket nevelő szülőkre vonatkoznak. Kitolták a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, és a szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is változtak  - írja a Privátbankár.

Bővebben




Vasárnapi pihenőnap: Az NVB megtagadta a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését

Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Bővebben