Az NVI elnöke elutasította Gaskó István és Demján Sándor népszavazási kérdéseit

Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Bővebben




Közép-európaiak kedélyeit borzolja a német minimálbér

Az Európai Bizottság csütörtökön közvetve megerősítette, hogy párbeszédet kezdett a német kormánnyal arról a törvényről, ami az ország területén tevékenységet végző más tagállambeli közúti teherfuvarozó cégeket is a helyi minimálbér megfizetésére kötelezi – írja a bruxinfo.hu.

Bővebben




PSZ: jogszabályi szinten igen, a gyakorlatban nem mindig valósult meg a sztrájkbizottsági megállapodás

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány - ígéretéhez híven – jogszabályban rögzítette a szakszervezetek elvárásait a sztrájkbizottsági megállapodás alapján, a gyakorlatban azonban ez nem mindig valósult meg.

Bővebben




Padlóra küldi a kéményseprő szakmát a kormány

Az állam novembertől magához vonja és egyúttal ingyenessé teszi a kéményseprést. Szakembere ugyan még nincs a feladathoz, de talán átképzett közmunkásokra rá lehet bízni a szén-monoxid-mérgezési veszélyek felkutatását. Az újabb átgondolatlan központosítás ellehetetleníti a szakmát és milliárdos pénzkidobással jár – írja a Népszabadság.

Bővebben




Balog Zoltán pedagógus szakszervezetekkel tárgyalt

A két évvel ezelőtt kötött sztrájkbizottsági megállapodást tekintette át többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön, a fővárosban  a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetének és az Oktatási Vezetők Szakszervezetének képviselőivel folytatott tárgyalásán.

Bővebben




Egyre gyorsabban csökken a kínai munkaerő-állomány

Tovább csökkent a kínai munkaerő-állomány 2014-ben, a trend a jövőben folytatódik és gyorsul, csökkentve ezzel a kelet-ázsiai ország versenyképességét.

Bővebben




Nem engedte be a Bridgestone a gyárába a szakszervezeti vezetőt

Világméretű szolidaritási mozgalmat indít a kormány egyik stratégiai partnerénél, a japán Bridgestone-nál dolgozókért a vegyipari szakszervezet, mert a cégnél akadályozzák a törvényes szakszervezeti munkát. A VDSZ a 25 millió tagot tömörítő IndustriAll Global Uniontól kér széleskörű támogatást.

Bővebben




Utazási költségtérítés

Munkavállaló lakóhelye vidéken a munkavégzés helyétől eltérő közigazgatási területen van.  Munkavállaló személygépkocsival jár a munkavégzés helyére, bár vonat is közlekedik rendszeresen ezen az útvonalon. Kérdésem, hogy személygépkocsival történő munkába járáshoz kötelező-e adni hozzájárulást, ha igen milyen összeget, vagy ha a lakóhely és a munkahely között van tömegközlekedés, akkor kizárólag a tömegközlekedéssel felmerülő költségtérítés adható-e. Van e választási joga a munkáltatónak, hogy a munkába-járáshoz a tömegközlekedés, vagy a gépkocsival járás költségeihez járul-e hozzá? – tette fel egy olvasó kérdéseit a munkajog.hu szakértőjének.

Bővebben




A katasztrófavédelemhez kerülne a kéményseprés egy tervezet szerint

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint.

Bővebben




Ha nem muszáj, nem megyünk a kollégákkal szórakozni

 Nem igazán szeretünk a kollégákkal szórakozni, a magyarok tizede jár csak el rendszeresen bulizni munkatársaival. Legszívesebben együtt alkoholizálunk, nem népszerű viszont az irodai bogrács és a sütizés – írja a Privátbankár.

Bővebben