Lényegesen korlátozták a rendvédelmi dolgozók szakszervezeti jogait

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) a hatálya alá tartozókra vonatkozólag a Munka törvénykönyvében foglalt szabályoknál lényegesen szigorúbb szabályokat állított fel. Korlátozott a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való joguk, a véleménynyilvánítási szabadságuk, a gyülekezési joguk, valamint az egyesülési joguk. Próbaidejük akár 12 hónap is lehet.

Bővebben




NAV-életpályamodellről tárgyalt az NGM

Ma tárgyalóasztalhoz ült a gazdasági tárca vezetése és a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnöksége. A bérfeszültséget is rendező NAV-életpályamodellről egyeztettek – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A dolgozókkal fizettetik meg Orbánék döntését

A vasárnapi zárva tartás miatt nem kapnak béremelést az Auchan dolgozói – mondták el a Népszabadságnak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) vezetői, akik szerint az áruházlánc a jogszabályváltozásokra hivatkozva nem akarja idén emelni az alkalmazottak fizetését.

Bővebben




Durván alulfizeti dolgozóit a CBA

Az országos kiskereskedelmi hálózatok közül a CBA fizeti a legkevesebbet, a legtöbbet az Aldi dolgozói viszik haza. A nemzeti hálózatnál gyakori a minimálbér-közeli fizetés. Nyereséget csak a CBA és két diszkont társaság tudott elérne. A Tesco kiutálásával sokat vesztene a központi költségvetés is. Ágazati elemzés a Figyelőtől.

Bővebben




Munkahelyváltásnál ne égessünk fel minden hidat

Van az úgy, hogy kénytelenek vagyunk lecserélni korábbi munkáltatónkat. Jogász, pszichológus és munkaerő-piaci tanácsadó mondja el, mit mérlegeljünk ilyenkor – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

Bővebben




A Hay Group szerint Magyarországon az európai átlagot meghaladó reálbér-növekedés várható

Magyarországon  az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint.

Bővebben




Hogyan válasszuk meg a munkavégzés jogi kereteit?

Napjainkban munkát végezni számos jogi formában lehet. A napi nyolc órára, határozatlan időre kötött munkaszerződés mellett egyre szaporodnak az atipikus munkaviszonyok és a munkajog hatályán kívül eső foglalkoztatási formák. Tekintsük át röviden, milyen főbb szempontok alapján választhatja meg a munkáltató az adott feladathoz a legkedvezőbb típust! – írja a munkajog.hu-n megjelent cikkében dr. Kártyás Gábor munkajogász-

Bővebben




MNB: a bankszektorban átlagosnak számító fizetést kapnak a jegybank igazgatói

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak, míg a jegybankelnök, az alelnökök és a monetáris tanács tagjainak jövedelme a bankszektorban szokásos, hasonló beosztásban juttatott átlagos jövedelmeknek a negyedét-ötödét teszik ki - közölte az MNB kedden.

Bővebben




Auchan: a bérek bánják a vasárnapi zárva tartest

Amikor a szakszervezet tárgyalni akart az idei béremelésről, akkor derült ki, hogy az áruházláncnál olyan idén sem lesz. Okként a kormány legutóbbi, nem éppen baráti intézkedéseit nevezték meg – írja az fn.hir24.hu.

Bővebben




Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre

Harmadik egymást követő évben fordul elő, hogy az Egyesült Államok mint a világ legnagyobb gazdasága 150 országból a 19. helyezést éri el abban a tekintetben, hogy milyen mértékben tud pénzügyi biztonságot és általános jólétet teremteni az ország nyugdíjasainak. A Natixis Global Retirement Index szerint Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre. Mindazonáltal az öreg kontinensen kívül is vannak kiváló példák a kiegyensúlyozott nyugdíjrendszerre – írja a tozsdeforum.hu.

Bővebben