Áfacsökkentés = több ezer új munkahely

Az újépítésű lakás piac felpörgetéséhez az újlakások ÁFA kulcsának csökkentésére, illetve kedvező fejlesztői hitelekre lenne szükség. 27 helyett 5%-os ÁFA mellett a jelenlegi szint mellett további évi 8.000 újépítésű lakás épülne, ami 8.800 munkahelyet teremtene – olvasható a Világgazdaságban.

Bővebben




Szakiskolásoknak fejlesztett munkavállalói tananyagot a Liga

A Liga Szakszervezetek Munkavállalói ismeretek címmel szakiskolák számára fejlesztett tananyagot, amelynek tesztelése februárban már el is indult, országszerte tíz szakiskola negyven pedagógusa és 680 diákja vesz részt kipróbálásában - közölte az érdekképviselet szerdán.

Bővebben




Ötödével kisebb a nők fizetése

 Magyarországon a nők átlagosan a férfiak fizetésének 80 százalékát kapják – részben a saját fejükben is működő társadalmi sztereotípiák, részben gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt. A Forbes összesítése szerint a tíz legjobban fizetett színésznő feleannyit sem keres, mint férfi kollégáik – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Közdemosz: több ezer munkavállalót fenyeget bércsökkentés

A Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) tiltakozik az ellen, hogy több ezer munkavállalót fenyeget bércsökkentés, ezért követelik, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.

Bővebben




Nem emelnék meg a bérpótlékot a belvárosban és a piacokon

A belvárosi és a piacokon működő kereskedőknél nem lesz száz százalékos a bérpótlék vasárnap sem. A többieknél lenne, de náluk meg alkalmazott nem lehet a boltban. Viszont mindenütt – a vendéglátásban, a turizmusban, a kórházakban, a rendőrségen is – száz százalékos lesz a bérpótlék az ünnepnapok alatt folytatott munkavégzés esetén – tudta meg a Viággazdaság.

Bővebben




Módosítja nyitva tartását a Praktiker a vasárnapi pihenőnap miatt

 A törvényi keretek között igazodik a Praktiker a vásárlók igényeihez, ennek megfelelően március közepétől módosítja nyitva tartási rendjét - tájékoztatott szerdán a barkácsáruház.

Bővebben




Czomba Sándor: elindult az ifjúsági garancia program

 A kormány elindította a 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítő ifjúsági garancia programot az ország hat konvergencia-régiójában, és hamarosan jelentkezhetnek majd a részvételre a közép-magyarországi térségben is az állást kereső fiatalok - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Bővebben




Ennyit tesz félre egy átlagos magyar munkavállaló

 A gazdaságilag aktív, 25-55 éves korosztály tagjainak 61 százaléka tekinthető megtakarítónak, ők azok, akik konkrét céllal takarékoskodnak és átlagban havi 20 ezer forintot tesznek félre, derült ki az Union Biztosító reprezentatív piackutatásából – írja az Origo.

Bővebben




A munkaszüneti napok körüli munkavégzés elszámolása

Az Mt. felhatalmazást ad a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter számára (jelenleg a nemzetgazdasági miniszter), hogy az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatti változtatását évenként rendeletben szabályozza. Ennek során vasárnap nem nyilvánítható munkanappá és a változtatásnak azonos naptári hónapra kell esnie – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Keres ön annyit, mint a megyei átlag?

Tavaly decemberben 7,7, az egész évben pedig 3,2 százalékkal emelkedtek a reálbérek a KSH szerint. Így 237 700 forint volt a bruttó átlagkereset, a nettó pedig 155 700 forint. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 252 700 forintot kerestek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig keresnek többet, mint a Budapesti átlag fele. A növekedés is csak minimális volt. A legjobban Somogy megyében nőtt tavaly a fizetés.

Bővebben