Tehergépkocsi-vezetők: minimálbér vagy garantált bérminimum?

Meg kell-e fizetni legalább a garantált bérminimimot a tehergépkocsi-vezetőknek vagy elegendő csak a minimálbért megadni nekik? – kérdezte az adozona.hu olvasója. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

Bővebben




Vasárnapi zárva tartás: az NGM ismét magyarázkodhat

A Népszabadság szerint van 2011-es hatástanulmány, az NGM tagadta, most mégis úgy tűnik, hogy valami van - tudta meg a HVG.

Bővebben




Pótlék szombat-vasárnapi rendkívüli munkára

Milyen szabályokat kell követni, ha a vállalkozás munkavállalóját, alkalmi munkavállalóját szombat-vasárnapi munkára osztja be? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt az adozona.hu oldalán.

Bővebben




Így vészeljük át a munkanélküliséget

A munkanélküliség pszichésen megterhelő állapot. A sikertelen pályázások után könnyű magunkba zuhanni, kilátástalannak látni a helyzetet. Vannak azonban fogások, amivel megelőzhető a baj – írja a monster.hu.

Bővebben




Sokan sirathatják a vasárnapot

A vasárnapi munkavégzés tilalmával minden kereskedelmi dolgozó rosszul jár, hiszen a kieső vasárnapi pótlékot akkor sem tudják pótolni, ha sokat túlóráznak a hétköznapokon, ráadásul a leépítések a részmunkaidős munkavállalókat érinthetik: a diákokat és a kismamákat – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Újabb sebből vérzik a magyar egészségügy

Az egészségügyi szakdolgozók 70 százaléka a garantált bérminimumból él, miközben ápolást segítő eszközök nélkül, nehéz fizikai munkát végez a betegágy mellett. Az utánpótlás rendkívül kritikus, életpályamodell nélkül - már rövid távon - sem garantálható a biztonságos betegellátás - hangsúlyozza a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) a kormányhoz írt nyílt levele, amelyet a szakdolgozók szombati nagygyűlésén osztottak ki. Az eseményen részt vett Zombor Gábor szakállamtitkár, aki a második félévre ígérte az életpályamodell kidolgozását.

Bővebben