HVDSZ 2000 konferencia a Munkahelyi és családi kötelezettségek összehangolásáról

A HVDSZ 2000 a TÁMOP 2.5.3.A-13/1-2013-0043 pályázat keretében 2015. április 11-én konferenciát rendez „Munkahelyi és családi kötelezettségek összehangolása” témában.

Bővebben




HVDSZ: szakmai konferencia a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról

A HVDSZ 2000 TÁMOP 2.5.3.A-13/1/2013-0043 számú pályázat keretében 2015. március 26-27.-én, Salgótarjánbankétnapos szakmai konferenciát szervezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának múltja, jelene és jövője témában.

Bővebben




Az érdekvédők szerint a pedagógusok munkáját segítő dolgozóknak is járna a béremelés.

Dajkaként dolgozik Erzsébet az egyik miskolci óvodában, immár 25 éve. Kérte, teljes nevét ne írjuk meg, de lapunknak elárulta, 82 ezer forint a havi nettó fizetése. A férje sem keres sokat, az ő nettó bére sem éri el a 100 ezer forintot. Miután kifizették a rezsit, a törlesztőt, 20 ezer forintjuk marad, amiből élelmet vesznek. Ruhára nem nagyon marad, legfeljebb a turkálóban szereznek be egy-két holmit. Két felnőtt gyermekük van, de ők is keveset keresnek, mivel pályakezdők. Nem csoda, hogy Erzsébet nagyon örülne a béremelésnek, de ha azt nem sikerül elérnie a szakszervezetnek, akkor a béren kívüli juttatással is elégedett lenne – írja a boon.hu.

Bővebben




Nem lehet népszavazást kiírni a vasárnapi zárva tartásról

 Helybenhagyta a Kúria szerdai végzésében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amelyben az NVB megtagadta az Összefogás Párt elnökének a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdése hitelesítését.

Bővebben




Többet költünk hálapénzre

Az elmúlt másfél évtizedben reálértéken csökkent a magyar háztartások által adott borravaló mértéke, továbbá egyes, régen borravalósnak számító szakmák képviselői is egyre kevésbé számíthatnak arra, hogy extra jövedelemhez juthatnak. Hálapénzre viszont reálértéken többet költöttünk, a legtöbbet a kórházi orvosok zsebébe csúsztatjuk.

Bővebben




Czibere: fontos a szociális ágazatban dolgozók megbecsülése

Akkor lehet erős Magyarországot építeni, ha erős a szociális védelem és biztonság rendszere is, ehhez pedig fontos az ágazatban dolgozók megbecsülése, a szolgáltatások, ellátások minőségének javítása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Bővebben




A vasárnapi zárva tartás munkajogi összefüggései

Az utóbbi idők egyik legellentmondásosabb, de mindenképpen leghangosabb munkajogi témája a vasárnapi zárva tartást övező félreértések és szabályok.

Bővebben




Bárki bármit mond, megéri diplomát szerezni

 Kétséget kizáróan még mindig a diplomások helyzete a legjobb a magyar munkaerőpiacon, amit a kiemelkedően magas foglalkoztatási rátájuk és jövedelmi helyzetük is alátámaszt. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb elemzése a felsőoktatás és a diplomások foglalkoztatásának tényeit és összefüggéseit vizsgálja meg közelebbről.

Bővebben




A nyugdíjszámítás folyamata

Az öregségi nyugdíj összegének kiszámítása egy stabil módszer szerint történik, amelyben két változó elem található. A nyugdíjszámítás folyamatában évről-évre változik az ún. valorizációs szorzószám, mely szintre hozza a nyugdíjazást megelőző évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemmel, és változhat (nem minden évben történik meg) az ún. degressziós sávhatár, amely felett már csak meghatározott mértékben, sávosan vehető figyelembe a kereset a nyugdíjhoz. 2015-ben a két változó számítási elem közül csak egy modul, a valorizációs szorzószám változik – írja az ado.hu.

Bővebben




Sok a depressziós a fiatal munkanélküliek között

Nem tudni, hogy a munkanélküliség vezet-e depresszióhoz, vagy a depresszió az, ami állandósítja a munkanélküliséget, egy dolog viszont biztos: a fiatal felnőttek körében háromszor gyakoribb a depresszió kialakulásának az esélye, ha az állás nélküliekről van szó – olvashatjuk a Preventing Chronic Disease című szaklap márciusi számában.

Bővebben