Gyakori a fekete- és szürkefoglalkoztatás

 Gyakori a munkaadók lebukása a feketefoglalkoztatás, a bejelentések elmulasztása, a zsebbe fizetés miatt. Később a dolgozó is ráfizethet, ha pillanatnyi előnyök miatt belemegy az ilyen kontraktusokba – olvasható az adozona.hu.

Bővebben




Visszakövetelik a tényleges sztrájk jogát

A hónap végéig le akarják zárni a sztrájktörvény módosítására tett egységes javaslatukról a kormánnyal és a munkaadókkal már megkezdett tárgyalásokat a szakszervezeti szövetségek. A sztrájkhoz való jogot szerintük jelentősen korlátozó törvény megváltoztatását így még tavaszi ülésszakán tárgyalhatná a parlament. Szakszervezeti vezetők szerint ma nincs az országban senki, aki pontosan meg tudná mondani, mit takar a sztrájkjoggal való visszaélés, így a bíróságok sem tudnak érdemben állást foglalni, ha a munkaadók erre hivatkozva viszik eléjük a dolgozói képviseleteket – írja a Népszava.

Bővebben




Bővült a nők foglalkoztatása Magyarországon

Tavaly 3,3 százalékpontal bővült a nők foglalkoztatása Magyarországon, ami a legmagasabb növekedési arány az unióban - közölte Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adataira hivatkozva az MTI-vel.

Bővebben




Költségtérítés vagy jövedelembe nem számító bevétel?

Nem annyira egyszerű a megkülönböztetése a költségtérítésnek, illetve a jövedelembe nem számító bevételnek, mint az első pillanatban tűnhet, márpedig a kettő közül csak a költségtérítést kell feltüntetni az adóbevallásban – olvasható a munkajog.hu.

Bővebben




Az Emmi téves információk alapján döntött a Híd a munka világába projektről

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) „alternatív vizsgálóbizottsága” szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter téves információk alapján hozta meg döntését a Híd a munka világába nevű projektről. Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az ügy kapcsán jelenleg is több bűncselekmény gyanúja miatt eljárást folytatnak a hatóságok.

Bővebben