Elit pedagóguskart hoznak létre

Az óvodák, iskolák fejlesztéseinek, tudásmegosztásának támogatása lesz a feladata azoknak a pedagógusoknak, akik egy uniós projekt keretében most a mesterpedagógus és kutatótanár profilok kialakításában vesznek részt. Az afféle elit pedagóguskar tagjai kreativitásukkal jobbítani szeretnének az életpályamodellen – olvasható a Népszabadságban.

Bővebben




Munkabeszüntetésre készülnek az egészségügyben

Bemérgesedtek a rezidensek. Belefújtak a sípba. Munkabeszüntetésre készülnek, ha nem sikerül a kormánnyal tárgyalások útján megegyezni például a bérrendezésről, vagy az életpályamodellről. Ők lesznek az élcsapat? A többiek mennek utánuk? Még nem tudjuk. De úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz egy egészségügyi sztrájk, amelynek sikere elképzelhetetlen a társadalom támogatása nélkül. Az ő sípjuk is kell hozzá! – írja a Népszava.

Bővebben




A pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel

 A szakszervezetek szerint a pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere úgy véli, ennek oka elsősorban „tömegpszichózis”, ha sokat mondják a tanároknak, hogy rosszabbul jártak, akkor elhiszik. A köznevelési államtitkárság lapunkkal közölte, az öt pedagógus szakszervezettel 2013-ban kötött megállapodás kiegészítéséről jelenleg is tárgyalnak – olvasható a Magyar Hírlapban.

Bővebben




Egyetlen év alatt 30 ezer magyar hagyta itt az országot

Tavaly élénkült a belföldi és a külföldi vándorlás is. Rengetegen hagyták el az országot, közel 50 százalékkal többen, mint 2013-ban – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Szváziföld: Erősödik a szakszervezetek elleni támadás

Afrika utolsó abszolút monarchiája fokozta a szakszervezetek és aktivistáik elleni támadásokat. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) szerint a politikai pártokat betiltották Szváziföldön, amit bizonyít, hogy az Egyesült Demokratikus Mozgalom elnökét, Mario Masakut és a párt ifjúsági vezetőjét, Maxwell Dlaminit őrizetbe vették. A szvázi emberi jogi ügyvéd, Thulani Maseko és Bheki Makhubu újságíró két év börtönbüntetést kapott az igazságszolgáltatás függetlenségét hiányoló cikk miatt. 2015. március 19-én Thulanit magánzárkába zárták azután, hogy közzétették letartóztatásának egy éves évfordulóján írt levelét.

Bővebben




Szeminárium a szállítmányozási munkavállalók kiküldetéséről, bérezésésről

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete részt vet a Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége által, a szállítmányozásban résztvevő munkavállalók kiküldetéséről és bérezéséről szóló kétnapos szemináriumon.

Bővebben