Csaknem 15 ezer pedagógus vesz részt minősítővizsgán vagy minősítési eljáráson

Idén folytatódik a pedagógus-előmeneteli rendszer bevezetése; csaknem 15 ezer pedagógus vesz részt minősítővizsgán vagy minősítési eljáráson, valamint elkezdődnek a tanfelügyeleti ellenőrzések is - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Bővebben




A szomszédból is elmennek az orvosok

Nem tudja pontosan sem a szlovák egészségügyi minisztérium, sem a Szlovák Orvosi Kamara (SLK), hogy hány orvos dolgozik külföldön, de a szlovákiai orvosok iránt nagy a kereslet - írta a pozsonyi Új Szó. Egyedül a pozsonyi 4. Job Days mintegy 300 orvosnak kínált állást Németországban és Ausztriában.

Bővebben




Leépítés kezdődik a német munkaügyi hivatalnál

Németországban több mint 15 ezer állást megszüntetnek a szövetségi munkaügyi hivatalnál (BA) a csökkenő munkanélküliség miatt.

Bővebben




Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow indult

Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow-t indított a Nemzetgazdasági Minisztérium, június 19-éig 39 helyszínre látogatnak el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése elnevezésű kiemelt projekt keretében.

Bővebben




Milyen a magyar és az amerikai munkamorál?

Egy korábbi cikkünkben sorra vettük azt a 8 ismérvet, hogyan gondolkodik amerikai tárgyalópartnerünk vagy éppen leendő munkatársunk, főnökünk, ha a tengeren túlról érkezett, és milyen protokollszabályokra érdemes ügyelni a közös munka során. Ebben az írásunkban amerikai és magyar tapasztalatról egyaránt beszámolunk, amelyet egy soron következő állásinterjú vagy éppen közös munka előtt érdemes átgondolni és megfontolni. A sikeres és jól végzett munka érdekében ugyanis sokkal fontosabb közös nevezőre jutni egymással, még akkor is, ha több gyökeres különbséget tapasztalunk egymással kapcsolatban – írja a profession.hu.

Bővebben




A mozgóbérre vonatkozó munkajogi szabályok

A hatályos törvényi szabályozás ugyan nem nevesíti a mozgóbért, mint juttatási formát, de ettől függetlenül – kiegészülve a bírói gyakorlattal – tartalmaz az arra való jogosultsággal és kifizetéssel kapcsolatos szabályokat – írja a munkajog.hu.

Bővebben




NAV: az szja-bevallások 10 százaléka hibás

Mintegy 800 ezer adózó nyújtotta be személyi jövedelemadó bevallását március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését annak elkészítésében; a beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozták, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Bővebben




HLSZ: bérgarancia alapra lenne szükség

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) szerint a Győr esete ismét rávilágít arra, hogy szükség lehet egy bérgarancia alap létrehozására.

Bővebben




Részmunkaidős ügyvezetés

Egy kisforgalmú, kereskedő Kft. magánszemély tagja ügyvezető a Kft-ben és a társaság tevékenységében is egyedül vesz részt. Végezhető-e mindkét tevékenység munkaviszonyban részmunkaidőben például heti 10-10 órában? A társasági szerződésben az van, hogy ügyvezetői teendőit munkaviszonyban látja el. Ezt milyen kóddal és feorral jelentsük a T1041-en? Ha dolgozik is a cégben, megteheti, hogy mint alkalmazott, munkaviszonyban szintén heti 10 órában, mint kereskedő? Ezt szintén milyen kóddal és feorral teheti meg? Továbbá ha a bérezése 30 ezer az egyik, és 35 ezer forint a másik munkaviszonyból, akkor mi után kell a járulékot fizetni? A társas vállalkozókra vonatkozó minimálbér  és járulékalap után vagy a 30 és a 35 ezer után? – a kérdésekre a munkajog.hu oldalán válaszol a szakértő.

Bővebben




Most gyorsult csak fel a magyarok elvándorlása

Tavaly minimum 31500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban, és csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, melyet a Világgazdaság ismertetett.

Bővebben