Családi kedvezmény bevallása

A családi kedvezmény bevallása minden magánszemélynek problémát okoz, ha egyedül nem tudja igénybe venni a kedvezményt, hanem párjával közösen vagy megosztva. Ebben kíván segíteni az ado.hu cikke gyakorlati útmutatóval.

Bővebben




Minden második forint az államé

A magyar béreket terhelő adók a munkavállalók tömege szempontjából továbbra is irdatlan magasak, a kontinens keleti és délkeleti országai között a legmagasabbak – derül ki a Mazars adótanácsadó összeállításából – ismertette a Népszabadság.

Bővebben




Egyszerűsödnek a munkavállalás körülményei az amerikai-magyar egyezménynek köszönhetően

A társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezménynek köszönhetően egyszerűsödik a másik országban való munkavállalás, és pozitív változásokat hoz az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is - közölte a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég hétfőn az MTI-vel annak apropóján, hogy kihirdették a februárban aláírt egyezményt.

Bővebben




Migránsok és emigránsok

Lázár János szerint az Európai Unióban nehéz a magyarok kivándorlásáról beszélni, hiszen az emberek, a tőke és a szolgáltatások is szabadon mozoghatnak. A miniszter arra figyelmeztetett, a külföldön dolgozó magyarok évente 2 milliárd eurót utalnak haza, ami azt jelenti, hogy valójában Magyarországon képzelik el a jövőjüket. A Tárki legfrissebb kutatása viszont azt mutatja, hogy soha ennyien nem akartak még kivándorolni – olvasható a Népszava cikkében.

Bővebben




Ötven polgármester is törvénytelenül emelt egyet a saját bérén

 Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket. Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket – írja a Népszabadság.

Bővebben




PSZ: továbbra sem biztosítottak a köznevelési rendszerhez szükséges források

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartartalan működéséhez szükséges forrásokat.

Bővebben




Többes jogviszony a közalkalmazottaknál

Bár a”főállás”, „mellékállás” fogalmakat a munkajog nem ismeri, annak – elvben – nincs akadálya, hogy a munkavállalók, közalkalmazottak egymással párhuzamosan több, munkaviszony jellegű jogviszonyt is fenntartsanak – általában egzisztenciális okokból. A „további jogviszony” kifejezést mindig az adott jogviszony szempontjából használjuk, így például két párhuzamos közalkalmazotti jogviszony esetén a másik mindig továbbinak fog minősülni. Azaz: mindkét jogviszonyban külön kell vizsgálni, hogy ahhoz viszonyítva a másik fenntartása lehetséges-e. Végső esetben előfordulhat, hogy a közalkalmazottnak választania kell a kettő közül – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Vasárnap a vő, meny nem segíthet a boltban

A vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, magyarán a boltbezárások igencsak borzolják a kedélyeket a nyár közeledtével. A balatoni ellátásért aggódók által felvázolt forgatókönyvek szerint a nagyobb boltok vasárnapi kényszerű zárva tartásával is veszíthet vonzerejéből a magyar tenger, de a tömeg hiánya kihathat a kisebb boltok forgalmára is. Ugyanakkor nemcsak balatoni jelenség, hanem országos méretű gond is, hogy sok 200 négyzetméternél kisebb elárusítóterű bolt, bár nyitva lehetne, mégsem teheti, mert nincs aki a pult mögé álljon – írja a Népszava.

Bővebben




A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége aggódik a záhonyi munkavállalók sorsáért

Az ukrán-orosz konfliktus hullámai fodrozódnak a záhonyi térség vasúti árufuvarozási helyzete körül is. A válság számokban is tetten érhető: a be- és kilépő vasúti forgalom már 2013-ban sem érte el a 4 millió tonnát, tavaly a forgalom mennyisége tovább csökkent, és jelentős veszteség prognosztizálható erre az évre is. Kétségkívül határozott fellépésre van szükség a határvárosnál. A vasúti árufuvarozással és átrakással kapcsolatos tevékenység közel kétezer embernek ad munkát. A jelentős visszaesés komoly problémát generálhat a foglalkoztatás területén – írja a szon.hu.

Bővebben




Lassan minden magyar elhagyja Magyarországot

Tavaly másfélszer többen hagyták el az országot, mint 2013-ban, és hatszor többen, mint 2009-ben. A legnépszerűbb célországok Anglia, Németország és Ausztria. A Hír TV Látótér című magazinjának nyilatkozó magyarok nem tervezik a hazaköltözést.

Bővebben