Ezrek vonultak a belvárosban

Nekünk csak ez jutott – volt olvasható egy botra tűzött pelenkán, amelyet az Andrássy úton lobogtat egy tüntető a szociális ágazatban dolgozók „fekete pólós” demonstrációján. Több ezren vonultak a Kodály köröndtől a Kossuth térre, hogy sípokkal, sámándobokkal adják a kormány értésére: elég volt az ígérgetésekből. Hátha ebből értenek – írja a Népszabadság.

Bővebben




Hamis nyelvvizsga miatt 57 rendőrt rúgtak ki

Hamis nyelvvizsga miatt több tucat embernek kellett távoznia a rendőrségtől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak pedig tíz pénzügyőre ül emiatt a vádlottak padján. Hasonló esetek előfordultak a Honvédségnél és a Katasztrófavédelemnél is, de a Budapesti Törvényszék sem maradt ki a szórásból. Egyedül a NAV-nál titokzatoskodnak. A kirúgottaknak nemcsak az állásuk veszett el, a jogtalanul felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük – tudta meg a HVG.

Bővebben




Több mint százezres bércsökkenés

Rosszul jártak azok a mesterpedagógusok, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnő pedagógiai intézeteiben dolgoztak, és nem kérték időben az áthelyezésüket. Az intézetek feladatait április 1-jétől az Oktatási Hivatalhoz (OH) rendelték, az átvett kollégák pedig kormány-tisztviselői jogviszonyban folytathatták munkájukat. A kényszerű váltás egyeseknél havi 120–150 ezres fizetéscsökkenéssel járt – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




Már a szlovák átlagfizetés is magasabb, mint a magyar

 Az Eurostat adatai szerint a szlovákiai átlagbér már lehagyta a magyart és a lengyelt is. Bár a fizetések szempontjából Szlovákia a régió középmezőnyébe tartozik - a nettó havi átlagbér az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint tavaly 665 euró volt - a szlovák Postabank elemzése szerint a környező uniós tagországok közül ezzel sikerült megelőzni Lengyelországot és Magyarországot is. A lengyel nettó átlagbér nagyjából 30, a magyar 130 euróval marad el a szlováktól - írta a pozsonyi Új Szó.

Bővebben




Balog: mindenki juthasson versenyképes tudáshoz!

A versenyképes tudáshoz hozzáférés szélesítéséről beszélt az emberi erőforrások minisztere pénteken, amikor átadta az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) győzteseinek járó okleveleket a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Bővebben




A munkavállalási esélyekre is hatással lehet a keresztnév

A munkaerőpiacra is kihatással van a keresztnév - mondta Sik Endre a TÁRKI kutatója, aki a ritka és gyakori nevek megoszlását vizsgáló tanulmány eredményeiről számolt be. A kutató az InfoRádiónak elmondta: a fiatal korosztályban született gyermekek inkább ritkának számító keresztneveket kapnak, sőt egyre többször fordul elő, hogy televízióban szereplő személyekről nevezik el gyermekeiket a szülők.

Bővebben




Létbizonytalanság és kivándorlás

Több ezren tüntettek Budapesten délután, ezúttal a szociális ágazatban dolgozók vonultak utcára. Tisztességes bért, megbecsülést és életpályamodellt követeltek. Azt mondják: átlagkeresetük 70-80 ezer forint, aminek a duplájára lenne szükség a megélhetéshez. A szociális államtitkár a demonstráció előtt jelentette be, hogy július elsejétől bérpótlékot kapnak az ágazat dolgozói – írja az mno.hu.

Bővebben




Az ígéret nem fizetőeszköz

Borzasztó életkörülmények mellett dolgoznak, nem véletlenül elégedetlenek az elmúlt öt év kormányzati teljesítményével a szociális ágazat dolgozói - így értékelt az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője a pénteki többezres budapesti demonstráción. A miniszterelnöknek címzett petícióban már idén béremelést, jövő januártól pedig kiszámítható életpályát követeltek a felvonulók – írja a Népszava.

Bővebben




Nincs pénz a júniusi fizetésekre?

Bizonytalannak tartja a tanárok júniusi fizetését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – írja az mno.hu.

Bővebben