Közalkalmazott helyett jó a közfoglalkoztatott?

Mi is a sajtóból értesültünk arról, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) kb. 4500 munkavállalót alkalmaz közfoglalkoztatási jogviszonyban – mondta el a kelet.hu-nak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. – Akkor írtam egy levelet Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének és magyarázatot kértem arra, miért van szükség közfoglalkoztatásra az oktatási-nevelési intézményekben, s igaz-e, hogy egyes közalkalmazottakat elbocsátanak, majd visszafoglalkoztatják őket sokkal kevesebb bérért. Máig nem érkezett válasz.

Bővebben




Pénzt kérnek kollégáiknak a peadgógusok

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez, arra kérve őket: vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy kapjanak 50 ezer forintos béren kívüli juttatásta pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak.

Bővebben




Ombudsmanhelyettes: az oktatás legyen esélyteremtő!

Az oktatás legyen esélyteremtő, a cél, hogy a gyerekeknek szociális, családi, etnikai helyzetüktől függetlenül legyen esélyük minél magasabbra jutni a közoktatásban - hangsúlyozta az ombudsman nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

Bővebben




Kevesebb dolgozó felvételét tervezik a magyar munkaadók

Az előző negyedévhez képest visszaesett a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április-júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt.

Bővebben




Fidesz: támogatni kell az iskolaszövetkezeti munkavállalást

Támogatni és bővíteni kell az iskolaszövetkezeti munkavállalást - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bővebben




Cégröntgen-kalauz

 Számtalan híradásban olvasható, miként nyomoznak, kutatnak – legális és/vagy jogsértő, illetve az ezek közötti szürkezónás, határeseti módszerekkel – a vállalatok a leendő, valamint jelenlegi alkalmazottaik, üzletfeleik, tárgyalópartnereik (s persze versenytársaik) után. Arról már kevesebbet lehet hallani, miszerint az információszerzés decentralizálódásának és digitalizálódásának köszönhetően már a kisember, a munkavállaló is lenyomozhatja jövőbeli (vagy jelenlegi) munkaadóját. Akár otthonról, a monitor előtt ülve is kiderítheti: fizetőképes-e a cég? Tényleg nem tud béremelést adni a főnök, vagy csak nem akar? Nem egyszerű, de valamennyi időráfordítással és odafigyeléssel hasznos információkhoz juthatunk.

Bővebben




Több ezer munkahely kerülhet veszélybe

Felére esett vissza a forgalom: ma már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban. Kevesebb munkáskézre van szükség – írja az mno.hu.

Bővebben




Diszkrimináló álláshirdetések

 A diszkrimináló álláshirdetésekkel teli nyomtatott és internetes sajtó az arcunkba vágja a magyar munkakultúrát, a jogbiztonság hiányát, hiába próbálják ezt szépíteni a munkáltatók. A kormány és a hatóság mintha ölbe tett kézzel figyelné bizonyos csoportok munkaerő-piaci kizárását. A tengerentúlon és most már Európa fejlett országaiban is dívó anonim kiválasztási folyamat meghonosítása távolinak tűnik, de az is csak a diszkrimináció időben való eltolását eredményezné. De akkor mi a megoldás? Dr. Sipos Márta munkajogászt, dr. Varga Judit EBH főosztályvezető helyettesét és Tüzes Imrét, a Profession.hu ügyfélszolgálati vezetőjét kérdezte a HR Portal.

Bővebben




Telítődik a határ menti munkapiac

Azt az állást adják a vendégmunkásnak, amit az osztrákok már nem szívesen vállalnának el. Így magyarként fizikai munkát könnyebb találni Ausztriában, de emiatt is egyre hosszabb idejű, napi három-öt órás ingázással kell számolni – írja a Kisalföld.

Bővebben




A rektor szerint az NKE fejlesztése a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját - hangsúlyozta Patyi András, az NKE rektora az MTI-nek.

Bővebben