Háromévnyi alkotmánysértésre vár kormányintézkedést a MASZSZ

Bár egy állampolgári kezdeményezésre indított ombudsmani vizsgálat nyomán idén januártól kikerült az új Munka törvénykönyvéből (Mt.) a szabadság korlátozását lehetővé tevő alaptörvény- és uniós irányelv-ellenes passzus, a munkavállalók jogsérelmét nem orvosolták visszamenőleg a jogalkotók. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a Miniszterelnökség és a nemzetgazdasági tárca államtitkárait is megkereste levélben, felhívva figyelmüket arra, hogy a kormánynak még lenne teendője ebben az ügyben, de érdemi reakciót nem kapott.

Bővebben




Itt a hőségriadó! Ezekre kell ügyelni a munkahelyeken

 Itt az idei első hőségriadó, aminek a strandok és a balatoni lángososok örülhetnek, de mások nem biztos. Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig. Megnéztük, mik a vonatkozó munkavédelmi szabályok – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Vasárnap nem kötelező mindenhol a szakképesítés

Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint.

Bővebben




A szociális sztrájkbizottság folytatja a felkészülést az ágazati sztrájkra

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság folytatja a felkészülést az ágazati sztrájkra - közölte a testület ügyvivője csütörtökön. Szűcs Viktória a közleményt egy nem jogerős bírósági döntést követően adta ki, amely - tájékoztatása szerint - az elégséges szolgáltatás megállapítása ügyében nekik adott igazat a kormánnyal szemben.

Bővebben




Letiltás a munkabérből

Az Mt. igen szűkszavúan csupán annyit mond ki, hogy a munkabérből levonásnak helye van - többek között - végrehajtható határozatok alapján. Ennek részletszabályait azonban már más jogszabályok tartalmazzák, mint például a bírósági végrehajtásról szóló 1994, évi LIII. törvény (Vht.) – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Elképesztő összegek folynak el a közmunkára

Egyre csak nőnek a közfoglalkoztatás költségei, holott a közmunkaprogram nem jelent valódi megoldást a munkanélküliségre. Egy elemzés szerint ebből a pénzből már egy hatékony szolgáltatórendszert is fel lehetett volna építeni – írja a HVG.

Bővebben




A magyar egyetemisták és főiskolások több mint harmada kitelepülne

A magyar egyetemisták és főiskolások közel kétharmada eljátszik a pár hetes-hónapos külföldi munkavállalás gondolatával, hosszabb, többéves kitelepülést 37 százalékuk tervez – derül ki a magyar felsőoktatásban tanulók körében végzett legújabb kutatásból – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben




Nekimentek a magyar munkavállalóknak Ausztriában

Akárcsak az EU több országában, nyugati szomszédunknál is lefáradt és megrendült a  politikai centrum. Ez markánsan fogja befolyásolni Bécs hozzáállását az euróövezet további integrációjához és a Görögország további megsegítéséhez. A keleti tartományokban dolgozó magyar munkavállalók is megérezhetik a változásokat – írja a Privátbankár.

Bővebben




MSZ EDDSZ ismételt átfogó vizsgálat kérése

Cser Ágnes főhatóságoknak írott, ismételt átfogó ellenőrzést kérő levele.

Bővebben




Szociális Ágazati Sztrájkbizottság bírósághoz fordult elégséges szolgáltatás megállapítása céljából

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság a tárgyalások eredménytelenségére tekintettel a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében bírósághoz fordult. A bíróság elsőfokú végzésében „teljességgel alaptalannak és elfogadhatatlannak” találta a Magyar Kormány e tárgykörben adott elsődleges ajánlatát, és apróbb kiegészítéssel a sztrájkbizottsági javaslatot fogadta el. A döntés még nem jogerős.

Bővebben