Közmunkán múlna a kistelepülések polgármestereinek többletjövedelme

 Bár még az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ellenzéki tagjai is támogatták, a kormánypárti képviselők végül leszavazták azt a javaslatot, amit az egyébként szintén fideszes Boldog István nyújtott be, és amely rendezte volna a kistelepülési polgármesterek bérkérdését – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Sobotka: ha folytatódik a bevándorlás, összeomolhatnak a társadalombiztosítási rendszerek

Ha a következő hónapokban is folytatódik a jelenlegi bevándorlási hullám az Európai Unióba, fennáll a veszélye annak, hogy összeomolhatnak a tagállamok társadalombiztosítási rendszerei - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

Bővebben




Ezért jó a női IT-vezető

Ha valamelyik cégnél nő felel az informatikáért, ott valószínűleg többet költenek IT-re, mint más helyeken, ahol egy férfi irányítja a területet. Többek között ez derült ki a Gartner globális CIO-kutatásából, amelynek keretében több mint 2800 nagyvállalati informatikai vezetőt kérdeztek meg a világ 84 országában – írja a bitport.hu.

Bővebben




NGM: nőtt a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya

Az ellenőrzött munkavállalók 62 százalékát, mintegy 22 600 embert foglalkoztattak szabálytalanul idén az első negyedévben, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatásából.

Bővebben




Növelnék az egészségtudatosságot, a biztonságot, illetve a tájékozottságot a munkahelyeken

A munkavállalók és a munkáltatók tájékozottságának, tudatosságának növelése a célja a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című európai uniós kiemelt projektjének. El szeretnék érni, hogy minél több munkavállaló tisztában legyen a munkavállalást és a munkavégzést érintő jogaival és kötelezettségeivel, a munkáltatók pedig egyre nagyobb számban ismerjék fel, hogy a szabályoknak megfelelő munkakörülmények megteremtése nemcsak egyéni, hanem üzleti-vállalati és össztársadalmi érdek is – írja a Profession.

Bővebben




PSZ: Még az idén kapnak béren kívüli juttatást az oktató-nevelő munkát segítők

Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden Budapesten.

Bővebben




Étkezésre költenek legtöbbet a magyar nyugdíjasok

A magyar nyugdíjasok rezsire (azaz lakásra, vízre, áramra, gázra és üzemanyagra), valamint mindennapi élelmiszerre költenek a legtöbbet, előbbire jövedelmük 27,7 százalékát, utóbbira pedig 24,6 százalékát fordítják - derül ki az Allianz International Pensions 32 európai országra kiterjedő elemzéséből.

Bővebben




Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, ezenkívül mérséklődik a bankadó, valamint változik a közműadó. A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, amelynek lényege, hogy bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozások elhalaszthatják az adó megfizetését, és azt két év alatt nyolc részletben teljesíthetik.

Bővebben




Az IMF szerint a szegények jövedelmét kell növelni

Egy friss felmérés szerint a gazdagok további gazdagodása lelassítja a GDP bővülését, az egyenlőségre való törekvés viszont gyorsítja a nemzeti össztermék növekedését – írja a HVG.

Bővebben




Felkészülés a munkaügyi ellenőrzésre

2015. június-júliusban a munkaügyi felügyelőségek a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést tartanak. Az ellenőrzés kiterjed a munkaszerződések alakszerűségére, a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is), továbbá a munkaszerződés lényeges tartalmi elemeire és a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére is – írja a munkajog.hu.

Bővebben