Indul az állami nyári diákmunkaprogram

16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget – tudta meg az fn.hir24.hu.

Bővebben




A korrupció és a fegyelmezetlenség ellen

 Eszköz a korrupció és a fegyelmezetlenség ellen – ezzel indokolja a Belügyminisztérium, miért nem lehet a rendőröknél, börtönőröknél és katasztrófavédőknél mobiltelefon a szolgálati idő alatt. Július elsejétől még szigorúbb intézkedések jönnek, a rendőröknél tízezer forintnál több készpénz vagy bankkártya sem lehet, sőt kamerákkal is figyelhetik őket. A szakszervezetek szerint ez túlzás – írja az Origo.

Bővebben




A kötelező szakmai gyakorlat munkajogi szabályai

A közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diákok képesítésének megszerzéséhez az oktatási intézmények kötelező szakmai gyakorlat letöltését írhatják elő a nyári szünidő alatt.  Írásunkban áttekintjük, milyen munkajogi szabályokat kell figyelembe venniük azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik külső gyakorlóhelyként tanulókat, hallgatókat fogadnak nyári szakmai gyakorlatra – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




Az emberek 70 százaléka nem tesz félre a nyugdíjra

A 15 országban megkérdezettek 70 százaléka az államtól és a munkaadója befizetéséből várja a nyugdíját és csak 30 százalék kalkulál saját megtakarításával, ez az arány igaz Magyarországra is - mondta Horváth Gyula, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Bővebben




Magyarország az EU negyedik-ötödik legszegényebb országa

 Magyarország egy főre jutó GDP-je (holtversenyben) az ötödik legalacsonyabb az Európai Unióban - derül ki az Eurostat tegnapi jelentéséből. A személyes fogyasztásban pedig ennél is hátrébb vagyunk, hiszen csak három ország van mögöttünk. Rövid távon legfeljebb a görögöket előzhetjük meg, de ezzel sem biztos, hogy előreléphetünk.

Bővebben




Nem listáznák a közmunkásokat

Jobbágysorba taszított közmunkásokról, feudális földesurakat kiszolgáló polgármesterekről beszél a demokratikus ellenzék, amely próbálja elérni, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a képviselők a közfoglalkoztatási és az önkormányzati törvény legújabb módosításait. A parlamentben azonban ma megtartják mindkét javaslat általános vitáját – írja a Népszava.

Bővebben




Államtudományokat csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tanítani

Folyamatosak az egyeztetések a felsőoktatásért felelős szakállamtitkár és az érintett egyetemek közt arról a törvényjavaslatról, amely szerint a jövőben államtudományokat csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) lehetne tanítani. Igen ám, de senki nem tudja, mit is fed az államtudomány fogalma, és így milyen képzések kerülhetnének el a jelenlegi jogi karoktól. Az is lehet, hogy ezt a végén az NKE rektora dönthetné el – írja a Népszabadság.

Bővebben




A távolléti díj és annak növekményei

Sok bérszámfejtő „rémálma” a távolléti díj növekményeinek megállapítása: ha a munkavállaló részére vasárnapi pótlékot, műszakpótlékot, éjszakai bérpótlékot, készenléti pótlékot vagy ügyeleti pótlékot állapítanak meg, akkor a távolléti díjat ezekkel növelni kell. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása ehhez nyújt segítséget – olvasható az ado.hu-n.

Bővebben




Munkában is segíthet a mobilnet

Az okostelefont és a mobil internetet sokan a fiatalok játékszerének tartják, pedig a számtalan szolgáltatás és alkalmazás révén ma már jóval több lehetőséget tartogatnak annál, mint hogy napjában többször frissítsük a közösségi státusunkat – írja a Metropol.

Bővebben




Hogyan küldheti külföldre egy cég a dolgozóit?

A Profession.hu utánajárt, milyen külföldi munkavállalási lehetőségeket nyújtanak a vállalatok és melyek az elvárások.

Bővebben