Nyugdíj: vissza a múltba

Az idősek ellátásáról gondoskodó nyugdíjrendszer nagyon fiatal, alig 124 éves. Az öregek eltartása egészen a 19. század végéig éppúgy a család feladata volt, ahogyan a gyermeknevelés. Ezt a feladatot vette át a piacgazdaság kényszereinek hatására az állam. Így jött létre a felosztó-kirovó elvre épített társadalombiztosítás, először 1891-ben Németországban, majd 1927-ben Magyarországon is – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Emelni kell a nyugdíjkorhatárt

Sokat tett, és talán még tehet is a kormány azért, hogy többen szülessenek, illetve, hogy kevesebben haljanak meg idő előtt Magyarországon, ám a demográfiai mutatók javulása nem csak ezen múlik – derül ki a Napi Gazdaság a demográfiai világnap alkalmából a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatójával készített interjújából.

Bővebben




Fizetésemelésre várva

Pályakezdőként bekerülni egy értékes márkával és imázzsal rendelkező nagyvállalathoz, majd 7 év után, nagyon csalódottan eljönni - nem így szerepel a terveinkben, amikor elképzeljük a karrierünk indulását. Miért történt ez mégis így interjúalanyunkkal? – teszi a fel a kérdést a professon.hu.

Bővebben




A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai

A munkavédelmi hatóság a 2015. I. negyedévben is végzett ellenőrző tevékenységet. Az alábbiakban az ellenőrzések munkavédelmi, munkabiztonsági és munkaegészségügyi tapasztalatait és a leggyakoribb hiányosságokat ismertetjük – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Ha harmincévesen elhasználódik a test, pályát kell váltani

A táncosoknak, artistáknak, sportolóknak a harmincas, negyvenes éveikben új életet kell kezdeniük, új pályát kell választaniuk. A korengedményes nyugdíj lehetősége is megszűnt számukra – írja a hir6.hu.

Bővebben