Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kifizettetheti a munkáltató az orvosi vizsgálatot?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 18. vasárnap, 16:42

Átháríthatja-e a munkáltató a leendő dolgozójára az orvosi alkalmassági vizsgálat költségeit? – kérdezte az adozona.hu olvasója. A kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

   Társaságunk szerződéssel rendelkezik az üzemorvosi szolgáltatások (ide értve az alkalmassági vizsgálat) elvégzésére egy erre jogosult üzemorvossal. Szeretnénk az alkalmassági vizsgálat költségét a felvételre kerülő dolgozóval megtéríttetni, és azt az első munkabéréből levonni. Megteheti-e ezt a munkáltató – kérdezte olvasónk.

   A munka törvénykönyvéről szóló törvény (Mt.) 51. § (2) bekezdés szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. A (4) bekezdés kimondja, hogy a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát. Bár korábban is a munkáltatónak kellett megtérítenie a munkaköri alkalmassági vizsgálat költségeit, azonban ezt a szabályt kifejezetten az új Mt. tartalmazza. E szabályoktól csak kollektív szerződés térhet el, de az is kizárólag a munkavállaló javára (Mt. 57. § (2) bekezdés).

   A fentieket támasztja alá a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló a 33/1998. (VI.24.) NM rendelet is, mely szerint munkaköri alkalmassági vizsgálat annak megállapítása, hogy egy meghatározott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység által okozott megterhelés a vizsgált személy számára milyen igénybevételt jelent, és annak képes-e megfelelni.

   A rendelet 4. § (1) bekezdés a) pontja szerint előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végezni a munkáltató által foglalkoztatni kívánt személynél a munkavégzés megkezdését megelőzően.

   Azaz a munkáltatói kötelezettségek teljesítése körében felmerült költség nem hárítható át a munkavállalóra, sem a jövendőbeli munkavállalóra. Még akkor sem, ha a munkaviszony létesítésére nem került sor, miután kiderült, hogy az alkalmassági vizsgálat alapján a munkavállaló az egészségi állapotára tekintettel nem töltheti be az adott munkakört.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kifizettetheti a munkáltató az orvosi vizsgálatot?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector