Startlaphoz Csatlakozz!

A gépiparban dolgozók vezetik a negatív statisztikákat

Több férfit ér munkabaleset

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 27. kedd, 07:11

Munkavégzés közben valamivel többen szenvedtek balesetet 2013-ban, mint egy évvel azelőtt. Az érintettek között kétszer annyi a férfi, mint a nő. A kényszerpihenő legjellemzőbb hossza 7–13 nap – írja a munkajog.hu.

   A 2010-ben mért csaknem 20 ezres csúcsot követően két éven át fokozatosan mérséklődött a regisztrált munkabalesetek száma. Ez a trend tavaly megtört: a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetekről készült jegyzőkönyvekből kirajzolódó 17,2 ezres szám 1,2 százalékkal meghaladja az előző esztendeit.
 
   A tárgyévben bekövetkezett halálos balesetek száma egy évtizede folyamatosan csökken, 2013-ban 53 ilyenre volt példa, míg 2004-ben még háromszor többre. A részben korábbi, ám csupán tavaly feldolgozott tragikus végű incidensekkel együtt azonban már 75-re emelkedik ez a szám, ami szintén felette van a 2012-es hasonló adatnak. A 187 súlyos esetből 176 férfiakkal történt. A nemek közti különbség összességében is markáns: a tavalyi 17,2 ezerből 11,3 ezer esetnél férfi volt az érintett.
 
   A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kimutatásai szerint tavaly az összes munkabaleset 18 százaléka Budapesten történt. Ezres nagyságrendű ügyet emellett Pest megyében (1,72 ezer), Győr-Moson-Sopron megyében (1,39 ezer) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (1,03 ezer) rögzítettek. A legkevesebben – mindössze 292-en – Nógrádban szenvedtek balesetet a munkavégzés kapcsán, mintegy fél ezren pedig külföldön tartózkodtak éppen, amikor megsérültek.
 
   Az érintettek szűk egyharmada két hétnél rövidebb időre esik ki a munkából, jó egyötödük viszont egy hónapnál is többet kénytelen kihagyni. Kérdés, miként módosítana az arányokon, ha pontos képünk lenne arról a 3,3 ezer esetről is, amelyeknél nem ismert a munkaképtelenség időtartama.
 
   Életkor alapján a középkorúak számítanak a leginkább veszélyeztetettnek: 27 százaléknyian a 35–44 éves korosztályba tartoztak tavaly, további 23 százalék pedig a 45–54 évesek közé. Nemzetgazdasági áganként vizsgálódva hagyományosan a gépipariak vezetik a negatív statisztikákat; tavaly 3,3 ezer balesetes tartozott közéjük. Ezt a létszámot az egyéb feldolgozóipariak további 2,9 ezerrel fejelték meg. A nőknél a legnagyobb számban – mintegy ezren – a kereskedelemben dolgozók közül bizonyultak óvatlannak.
 
   Felügyelői intézkedésre tavaly 2,37 ezer alkalommal volt szükség. A 142 munkavédelmi bírsághatározat nyomán 52,6 milliós büntetést szabtak ki, míg a 72 eljárási bírság összege 7,1 millió forintot tett ki.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több férfit ér munkabaleset.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector