Startlaphoz Csatlakozz!

2019-re a munkanélküliek száma eléri a 213 milliót

ILO: a minőségi munkahelyek lehetnek a fenntartható növekedés motorjai

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 28. szerda, 15:32

A minőségi munkahelyek a feltörekvő és a fejlődő országokban a fenntartható növekedés motorjaként működhetnek - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Munka világa című 2014-es jelentésében, amely 140 fejlődő és feltörekvő gazdaság részletes elemzését tartalmazza.

    Az ILO MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: azok az országok, amelyek a 2000-es évek eleje óta a legtöbbet áldozták a jó minőségű munkahelyek létrehozására, 2007 óta szinte minden évben 1 százalékponttal magasabb növekedést produkáltak, mint más fejlődő és feltörekvő országok. Az ILO szerint ez segített a 2008-ban elkezdődött globális válság hatásainak enyhítésében. 

    A jelentésből kiderül az is, hogy az előzetes várakozásoknál kisebb mértékű növekedés volt a munkanélküliek számában: 2013-ban az állástalanok száma globális szinten majdnem elérte a 200 milliót, és idén várhatóan 3,2 millióval nő ez a szám. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előrejelzése szerint a jelenlegi trendek és politikák mellett 2019-re a munkanélküliek száma eléri a 213 milliót, és globális szinten a munkanélküliségi ráta 2017-ig a jelenlegi 6 százalék körül marad. 

    A legmagasabb munkanélküliségi adatok, amelyek Észak-Afrikára és a Közel-Keletre jellemzőek, 2014-ben változatlanok maradnak: 12,3 százalék az előbbi, és 11,15 százalék az utóbbi térség esetében. 2014-ben a legnagyobb emelkedés a Közép- és Délkelet-Európa, valamint a volt szovjet tömb utódállamai esetében várható, ezekben a térségekben a munkanélküliségi ráta eléri a 8,3 százalékot - írja az ILO.

     A szervezet szerint a következő 5 évben a munkahelyek 90 százaléka a feltörekvő és fejlődő országokban jön létre. 

    A jelentésben az ILO arra a következtetésre jutott, hogy a jó minőségű munkahelyek megteremtése, a bizonytalan foglalkoztatás csökkentése és a munkavállalói szegénység elleni intézkedések nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek, emellett a jó minőségű munkahelyek létrehozása csökkenti a jövedelemkülönbségeket. 

    Az ILO erre többek között Szenegált említi példaként: 1991-ben a munkavállalók 12 százaléka élt bérből vagy fizetésből, és ez az arány 2013-ra 26 százalékra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a dolgozó szegények aránya 34 százalékponttal csökkent, a termelékenység pedig évente átlagosan 0,5 százalékkal nőtt. A jelentés szerint Peru egy másik olyan ország, ahol a bérből és fizetésből élők aránya a becslések szerint 15 százalékponttal emelkedett, 1991-ben 34 százalék volt, 2013-ban már 49 százalék. Ugyanezen időszakban a termelékenység évente átlagosan 1,8 százalékkal nőtt, míg a dolgozó szegények aránya 23 százalékponttal csökkent.

     A jelentés hangsúlyozza: a jól megtervezett szociális védelmet ötvözni kell a mezőgazdaság termelékenységének növelésével, és ezzel egyidőben az olajból és egyéb természeti erőforrásokból származó bevételeket a gazdaság egyéb ágazatainak élénkítésére kell fordítani.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - ILO: a minőségi munkahelyek lehetnek a fenntartható növekedés motorjai.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector