Startlaphoz Csatlakozz!

Lassan értik meg a cégek a rehab-járulék lényegét

Egy 25 fős cégnél így legalább egy megváltozott munkaképességű embert kellene alkalmazni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 29. csütörtök, 08:08

 Hárommilliárd forinttal több rehabilitációs (rehab) járulékot fizettek a cégek tavaly, mint egy évvel korábban, sok cég még nem értette meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának előnyét - írja a Napi Gazdaság.

    A NAV adatai szerint a cégek 2013-ban 66 milliárd 295 millió forint hozzájárulást tüntettek fel bevallásaikban.
Tavalyelőtt még kevesebb rehabilitácós hozzájárulást vallottak be, akkor összesen 63 milliárd 691 millió forintról érkezett elszámolás - ismerteti csütörtöki cikkében az újság. 

    Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára a lapnak azt mondta, sok cég még mindig nem ismerte fel, hogy ha bér formájában fizetné ki az összeget, jobban járna. Számítása szerint egy megváltozott munkaképességű dolgozó minimálbérrel és járulékaival együtt is csak 600 630 forintjába kerül egy cégnek évente, míg egy minimálbéres másfél millióba. 

    A csak megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató úgynevezett „védett szervezetek” 30-32 ezer embert foglalkoztatnak. 

    Rehabilitációs közterhet akkor kell fizetnie egy vállalatnak, ha az alkalmazottak létszáma éves átlagban eléri a 25 főt, de a létszámhoz képest 5 százaléknál kisebb a cégnél dolgozó megváltozott munkaképességűek aránya. Egy 25 fős cégnél így legalább 1 megváltozott munkaképességű embert kellene alkalmazni, ha ez mégsem történik meg, akkor minden egyes fel nem vett dolgozó után 964 500 forintot kell fizetnie a vállalatnak évente.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egy 25 fős cégnél így legalább egy megváltozott munkaképességű embert kellene alkalmazni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector