Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzetközi tervek

Munkához juttatnák a fiatalokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 02. hétfő, 11:50

Számba vesszük a fiatalok munkához jutását segítő európai és nemzetközi törekvéseket – írja a munkajog.hu.

A Fiatalok foglalkoztatásának elősegítése Kelet-Közép-Európában című projekt
 
   Hazánkban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) koordinálja azt hét országban futó (Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária és Montenegró) projektet, amelyben az adott államok munkaadói szervezetei, szakszervezetei és munkaügyi hivatalai vesznek részt.
 
  A 2013. év elején indult projekt során a partnerek különböző kommunikációs eszközök révén tájékoztatják a pályakezdő fiatalokat és a vállalatokat a fiatalok foglalkoztatásának kölcsönös előnyeiről és lehetőségeiről.
 
   A projekt célja, hogy bemutassa, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a fiataloknak a munkaerő-piacra való bejutás során:
- a 25 év alatti fiatalok nehezen jutnak munkához, hiszen nem rendelkeznek megfelelő készségekkel és általában semmilyen, vagy legalábbis nagyon kevés munkatapasztalatuk van. Ugyanakkor elmondható, hogy az európai vállalatoknak egyre inkább szükségük van a fiatal, dinamikus szakképzett munkaerőre, akik be tudják tölteni az elöregedő munkavállalók által hátrahagyott megüresedett munkahelyeket.
- a döntéshozóknak a generációváltozásban rejlő előnyöket is fontolóra kell venniük, amelyek a fiatal munkaerő alkalmazásával adódhatnak.
- a gyakorlati képzés kulcsfontosságú a fiatalok esetében.
 
Az ILO akciófelhívása
 
   Az ILO még 2012-ben egy akciófelhívás keretében mutatott rá a fiatalok foglalkoztatásának válságára.[9] Kutatások szerint ugyanis 2012-ben világszerte közel 75 millió fiatal volt munkanélküli, akik közül sokan soha nem dolgoztak, és akik dolgoztak ugyan, de közülük sok millió fiatal alacsony termelékenységű és bizonytalan állásokban tengődött vagy épp tengődik.
 
   Rögzítették, hogy bár nem létezik mindenkire vonatkozó egységes megoldás, de többirányú intézkedésekre van szükség, amelyek segítségével elő lehet mozdítani a foglalkoztatást célzó növekedést és a méltányos munkahelyteremtést. A foglalkoztathatóság növelése, a munkaerő-piaci politikák, fiatal vállalkozások támogatása és jogok biztosítása révén megvalósulhatnának azok a célkitűzések, amelyekkel kezelni lehet a válság szociális következményeit, valamint biztosítani lehet a pénzügyi és költségvetési fenntarthatóságot.
 
   Az ülésszak az alábbi vezérelveket állította fel a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében teendő intézkedések vonatkozásában:
- az egyes országok helyzeti különbségeinek figyelembevétele, sokoldalú, koherens politikai válaszok kidolgozása.
- a makroökonómiai politikák fő célja a teljes foglalkoztatás elérése legyen.
- a gazdasági, foglalkoztatási, oktatási és képzési, valamint szociális védelmi politikákra kiterjedő hatékony politikai koherenciára van szükség.
- támogatni kell a szociális partnerek bevonását a politikai döntéshozatalba a társadalmi párbeszéd révén.
- kiegyensúlyozott politikai intézkedéscsomag, amely több munkáltatót ösztönöz arra, hogy beruházzanak, és új álláslehetőségeket hozzanak létre fiatalok számára.
- biztosítani, hogy az összes program és politikai intézkedés tiszteletben tartsa a fiatalok jogait és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó szempontokat.
- kezelni kell a rendelkezésre álló munkahelyek és a fiatalok szakképzettsége között meghúzódó különbségeket, amelyek akadályozzák a foglalkoztatási lehetőségekhez való hozzáférést.
- fiatal vállalkozók támogatása abból a célból, hogy ösztönözzék a fenntartható vállalatok növekedését, beleértve a szövetkezeteket és a szociális vállalkozásokat a vidéki és városi területeken.
- innovatív és többszereplős partnerségek kialakítása, amelyekben részt vesznek a kormányok, a szociális partnerek, az oktatási intézmények, a közösségek és maguk a fiatalok.
- az egyes modellek nem replikálhatóak szisztematikusan, de számos lehetőség nyílik a tapasztalatcserére a kontextus-specifikus és konkrét tevékenységek inspirálása érdekében.
- a politikai intézkedések és programok hatékony ellenőrzése, értékelése és jelentése a további tevékenységeknek nyújtandó információk érdekében.
- a fiatalok a megoldás részét jelentik. Hallatniuk kell hangjukat, támaszkodni kell kreativitásukra és tiszteletben kell tartani jogaikat a fiatalok foglalkoztatási válságának kezdése során.
 
   Az ILO fontos feladata, hogy globális vezetői szerepkört töltsön be és kiválósági központként működjön a fiatalok foglalkoztatása területén. Az ILO-nak támogatnia kell a kormányok, a szociális partnerek és a multilaterális rendszer tevékenységeit, amelyek a fiatalok foglalkoztatási válságának megoldására és a fiatalok számára biztosított méltányos munkalehetőségek előmozdítására irányulnak nemzeti, regionális és globális szinteke
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkához juttatnák a fiatalokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector