Startlaphoz Csatlakozz!

EP-választás

Blair: nem a kelet-európaiak okozzák Nagy-Britannia problémáit

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 02. hétfő, 17:46

Tony Blair szerint nem a kelet-európai EU-munkavállalók okozzák Nagy-Britannia problémáit, és ezt el is kell magyarázni az Európai Unióból kiábrándult briteknek.


    Az egykori brit miniszterelnök, akinek kormánya a 2004-es keleti EU-bővítés idején nem élt az átmeneti korlátozási lehetőségekkel és azonnal megnyitotta a brit munkapiacot az újonnan EU-taggá vált közép- és kelet-európai országok előtt, a Brit Iparszövetség (CBI) hétfői londoni rendezvényén felszólalva elismerte: a választók „mélységes elidegenedését” jelzi az EU-ellenes pártok előretörése az európai parlamenti választásokon.

    Blair szerint e pártok térnyerését nem lehet figyelmen kívül hagyni, és az európai vezetőknek „fel kell ébredniük”. A volt brit kormányfő szerint azonban a jelenségre nem az a válasz, hogy a munkanélküli brit fiataloknak azt mondják: minden problémájuk megoldódna, „ha kevesebb lengyel dolgozna” Nagy-Britanniában.

    A Blair vezette akkori munkáspárti brit kormány a 2004-es EU-bővítés előtt legfeljebb évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, és e prognózisra alapozva mondott le az átmeneti bevándorlási korlátozások érvényesítéséről. Ez az előrejelzés azonban messze elmaradt a tényleges migrációtól: a 2004-es bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából, és különböző becslések jelenleg 750 ezer és egymillió közé teszik a Nagy-Britanniában dolgozó közép- és kelet-európai EU-munkavállalók számát.

    A brit munkapiac azonnali megnyitását most már a Munkáspárt egyes magas rangú tagjai is téves lépésnek tartják. A Labour egyik legtekintélyesebb veteránja, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter néhány hete egy lapinterjúban ezt a döntést „látványos hibának” minősítette. Nem sokkal később, a BBC-nek nyilatkozva Straw kijelentette: az akkori munkáspárti brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő „mélységesen” sajnálja, mert „az ilyen mértékű” tévedések aláássák a kormányba vetett bizalmat.

    Tony Blair azonban hétfői beszédében azt mondta: a megoldás „nem a bezárkózás”, hanem az, hogy a brit munkavállalóknak versenyképes oktatást és szakképzést kell nyújtani.

    A volt munkáspárti vezető, aki 1997-től tíz évig állt a brit kormány élén, kijelentette azt is, hogy „baklövés” lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Blair szerint ez ugyanis „kivéreztetné” a brit gazdaságot a beruházások szempontjából, és csökkentené Nagy-Britannia geopolitikai befolyását.

    David Cameron konzervatív párti miniszterelnök három éven belül népszavazást kíván kiírni arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Blair: nem a kelet-európaiak okozzák Nagy-Britannia problémáit.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector