Startlaphoz Csatlakozz!

Kjt.

Lehet két teljes állásunk a közszférában?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 02. hétfő, 16:16

Fennállhat-e párhuzamosan két, 40 órás jogviszonya valakinek a közszférában? Lehet-e valaki főiskolán vagy egyetemen teljes munkaidőben, közalkalmazotti jogviszonyban oktató, miközben például szintén teljes munkaidős vezetői megbízása is van egy másik intézménynél? Ha ez nem ütközik jogszabályba, melyik lesz az ún. „főállása”? Például melyik intézményben kaphat jubileumi jutalmat? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A kérdésben említett, esetlegesen párhuzamosan fennálló közalkalmazotti jogviszonyokkal kapcsolatos kérdések tekintetében a főszabályok a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényben (a továbbiakban Kjt.)találhatóak meg.
 
   A Kjt. 44. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését - a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja. Tehát, amennyiben a közalkalmazott munkaidejét nem érintő további jogviszonyról lenne szó, abban az esetben a közalkalmazottnak előzetese írásbeli bejelentési kötelezettsége van a korábban fennálló közalkalmazotti jogviszonyában a munkáltató felé, és a munkáltató összeférhetetlenség fennállta esetén tilthatja meg a további jogviszony létesítését.
 
   Abban az esetben azonban, amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető a Kjt. 43. § (1) bekezdése alapján. Tehát a korábban fennálló közalkalmazotti jogviszony munkáltatójának hozzájárulását kell kérni az újabb jogviszony létesítéséhez.
 
   Amennyiben a munkáltató megadja a hozzájárulását, csak abban az esetben lehet az újabb jogviszonyt létrehozni. A „főállás” fogalmát a munkajogi szabályozás már nem használja, ehelyett teljes és részmunkaidős foglalkoztatásról beszél, a kérdésben leírt esetben két teljes munkaidős közalkalmazotti jogviszony létesülhet. Ebben az esetben a közalkalmazott dönthet abban, hogy melyik jogviszonyt minősíti a régi terminológia szerinti „főállásnak”, azaz a társadalombiztosítási járulékfizetés melyik jogviszony alapján történik.
 
   A jubileumi jutalom tekintetében a Kjt. 87/A. § (5) bekezdése ad segítséget, amely kimondja, hogy, ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be. Ebből következően tehát a törvény kizárja a jubileumi jutalom kétszeres kifizetésének a lehetőségét, arra azonban nem ad a törvény választ, hogy a két munkáltató közül melyiknek kötelezettsége kifizetni a jutalmat, tehát minden egyedi esetben külön kell erről döntést hozni. A kommentárban olvashatóak szerint ezen mérlegelés során tekintetbe vehető, hogy melyik jogviszony keletkezett  korábban, melyik munkáltató részesedik nagyobb súllyal a közalkalmazott munkájából.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lehet két teljes állásunk a közszférában?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector