Startlaphoz Csatlakozz!

Továbbra sem tudni, ki vezetheti a Nemzeti Pedagógus Kart

Rejtélyes szervezet a pedagógusok nyakán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 03. kedd, 11:26
 
Érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésének választása, ami nem csoda, hiszen a kar előkészítő bizottságának (EB) elnöke lapunknak lényegében elismerte, hogy szinte semmilyen választásra felhívó tevékenységet nem folytattak. A kar alapszabály-tervezetét nem tudni, hogy hol és kik írják, a küldöttek ugyan véleményezhetik, de egy nap alatt lezavarják az alapszabály elfogadását, amelyet Kőrösiné Merkl Hilda EB-elnök szerint „bármikor módosíthatnak” – írja a Népszava.

   Sem a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) alapszabály-tervezetét, sem a tisztségviselő-jelölteket nem ismerhetik meg a magyar pedagógusok az NPK június 14-i országos küldöttgyűléséig - derült ki az NPK Előkészítő Bizottsága (EB) elnökének lapunknak küldött válaszaiból. Kőrösiné Merkl Hilda közölte, az alapszabály-tervezetet a május 12. és 14. között zajlott pedagóguskari szavazáson megválasztott küldöttek a június 7. és 9. közötti hosszú hétvégén „megkapják véleményezésre”. Az azonban nem derült ki az elnöki válaszból, hogy a tervezetet kik és milyen felhatalmazással írják. A küldöttek június 8-ig küldhetik javaslataikat az EB-hez - amelynek tagjait még a leköszönő köznevelési államtitkár, Hoffmann Rózsa nevezte ki -, így valószínű, hogy ez a testület dönt arról önhatalmúlag, hogy melyik javaslatot fogadja be vagy utasítja el.
 
   Merkl Hilda szerint az „egybeszerkesztett változatot” a küldöttek a június 14-i ülés előtt kézhez kapják és „helyben is nyílik lehetőség az indokolt változtatások befogadására”, és csak ezután következhet az alapszabály megszavazása, amelyről a 125 tagú küldöttgyűlésnek tehát egy napon belül kell döntenie. Az alapszabály csak ezután kerül fel az NPK honlapjára, vagyis a pedagógustársadalom csak ezután ismerheti meg annak a szervezetnek a működési mechanizmusait, amelynek a törvény értelmében már tavaly szeptembertől automatikusan, saját beleegyezésük nélkül a tagjaivá váltak.
 
   Az EB elnökének válasza szerint nem csak az alapszabály elfogadását „zavarják le” egy napon belül, hanem az NPK elnökének és más tisztségviselőinek megválasztási procedúráját is. Ráadásul úgy, hogy a hivatalos jelöltállítás csak az alakuló ülésen zajlik majd, így továbbra sem tudni, ki vezetheti a kart. Merkl Hilda kiemelte, hogy nem indul az NPK elnöki pozíciójáért, de az is biztos, hogy az államtitkári tisztségétől megválni kényszerült Hoffmann Rózsa sem kerülhet a kar élére. Mint megírtuk, a köznevelési törvény alapján az NPK élére csak állami fenntartású oktatási intézménybe kinevezett pedagógus választható, a Fidesz-KDNP országos listáján az Országgyűlésbe „ejtőernyőzött” Hoffmann pedig jelenleg nem tanár, csak végzettsége szerint. A köznevelési törvény értelmében a kar elnöke elvileg lehet országgyűlési képviselő és/vagy párttag, de nem tölthet be párttisztséget. A főtitkári pozícióra pályázatot írnak majd ki.
 
   Az NPK legitimitását, illetve azt, hogy reprezentálhatja-e a tanárok „akaratát” a kormány felé, elsősorban nem is a létrejöttének furcsaságai, hanem a küldöttgyűlési választás rendkívül alacsony részvétele kérdőjelezik meg. 151 ezer pedagógusból mindössze 15.542-en, a szavazásra jogosultak alig 10 százaléka vett részt az online felületen zajló, kétnapos szavazáson, amelyre a választani szándékozóknak előzetesen regisztrálniuk is kellett. Merkl Hilda szerint érvénytelen szavazat nem volt, azt azonban a szavazás titkossága miatt nem árulta el, hogy a küldöttekre egyenként hány szavazatot (több jelöltre is lehetett szavazni), illetve előzőleg hány ajánlást adtak le.
 
   Ez azért lenne érdekes, mert a választási részvétel mellett az is árulkodó jele a pedagógusok teljes érdektelenségének az NPK iránt, hogy csak 384 tanár jelöltette magát küldöttnek a 125 tagú gyűlésbe, és mindössze 190-en gyűjtötték össze a jelöltséghez szükséges számú tanári ajánlást. Ez nem volt túl nehéz, hiszen a kisebb megyékben ehhez 15 ajánlásra, a nagyobb megyékben 40-80, Budapesten pedig 142 ajánlásra volt szükség. A talán liberálisabb, „rebellisebb” főváros arányaiban jóval nagyobb pedagógustársadalma alig 15 küldöttel képviseltetheti majd magát az országos gyűlésben. Budapest „alulreprezentáltságát” a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is szóvá tette. Merkl Hilda szerint a választási rendszerben van egy „területi kiegyenlítő mechanizmus” - részleteket nem árult el -, amely két választási körzetet érintett, így Pest megyéből és Budapestről 15-15 küldött került az országos gyűlésbe. Az EB elnöke azonban „megnyugtatott”, szerinte ugyanis „az Alapszabályt és az Ideiglenes választási szabályzatot a Kar később bármikor megváltoztathatja”.
 
   A tízszázalékos választási részvétel nyomán arra is rákérdeztünk, hogy folytatott-e az NPK választásra buzdító kommunikációs tevékenységet (nyilvános felhívás, körlevél stb.) május 12.-14.-ét megelőzően, illetve a választás napjaiban. Merkl Hilda erre úgy reagált: „A választással kapcsolatos tudnivalókat 2014. április 8-tól kezdődően folyamatosan kommunikáltuk az NPK honlapján”. Vagyis nem véletlenül állították a lapunk által megkérdezett pedagógusok, hogy a választás „szinte láthatatlanul” zajlott le. Pedig a kar jelentős feladatot kap, a törvény szerint formálisan a tanárok „érdekképviseletévé” válik, átvéve a kormány oktatáspolitikájával szemben többnyire kritikus pedagógusszakszervezetek szerepét. Ezt a funkcióját támasztja alá, hogy semmilyen szakszervezeti tisztségviselő nem lehet az NPK tisztségviselője.
 
   Ráadásul a kar alkotja majd meg a pedagógusok Etikai Kódexét, amelynek alapján a kar etikai eljárásokat indíthat az azt megszegő pedagógusok ellen.
 
Februárig sem kaptak tankönyvet a diákok
 
   Hét hónappal a 2013/14-es tanév kezdete után, februárban is hét olyan iskola volt, ahová a tankönyvterjesztésben tavaly állami monopóliumot szerző Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) nem szállította ki időben a kifizetett tankönyveket - derült ki a Kello 444.hu-nak küldött válaszaiból. Ezeket csak azután volt hajlandó közölni, hogy a hírportál pert indított ellenük. Az adatok alapján 2013. október 1-én, egy hónappal a tanévkezdés után például 38.116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez, ekkor 112 iskolában vártak a diákok. Tavaly novemberben még 28.453 könyvre vártak 78 iskolában, decemberben 1719 könyv hiányzott 50 iskola tanulóinak.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rejtélyes szervezet a pedagógusok nyakán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector