Startlaphoz Csatlakozz!

Akár 600 ezren is élhetnek más európai országokban

Ha nem jelzi külföldi munkavállalását, bírságot kaphat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 05. csütörtök, 13:19

Külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy máshol kívánnak munkát vállalni, lakcímükről pedig még kevesebben jelentkeznek ki. Pedig néhány hónap vagy év múlva akár több százezer forintot is követelhetnek emiatt rajtunk. Utánajártunk, hogy külföldi munkavállalás előtt mit kell mindenképpen elintéznünk – írja a hir6.hu.

  Folyamatosan növekszik a külföldön munkát vállaló magyarok száma. A legfrissebb adatok szerint akár 600 ezren is élhetnek és dolgozhatnak más európai országokban. Az unión belül a legnépszerűbb az Egyesült Királyság, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint 300 ezer magyar élhet. Második helyen Németország áll 135 ezer magyar bevándorlóval. A német statisztikai hivatal adatai szerint csak tavaly 60 ezren költöztek ki hazánkból Németországba.
 
   Mivel ma már az unión belüli munkavállalás nem jár olyan sok adminisztrációs kötelezettséggel, mintha például az USA-ba vagy más tengerentúli országba költöznénk, ezért sokan megfeledkeznek (vagy nem is tudnak róla), hogy kinek és hol kell szólniuk, ha elhagyják az országot.
 
  Jegyinák Attila, a NAV DARAFIG Szeged kommunikációs főreferensének tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség államaiba munkavállalás céljából távozó magánszemélyt bejelentési kötelezettség terheli. A külföldi biztosítási jogviszony kezdetétől 15 napon belül jelzéssel kell élni az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) felé. A bejelentési kötelezettség teljesíthető elektronikusan, ügyfélkapunkon keresztül, illetve személyesen az Egészségpénztár területi szerveinél.
 
  „Amennyiben a magánszemély a külföldi munkavállalást megelőzően Magyarországon saját maga után fizette az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és a külföldi biztosítási jogviszony létesítésekor nem jelentkezett ki a fizetési kötelezettség alól, akkor a fizetendő járulékot a NAV a továbbiakban is előírja a magánszemély folyószámláján. Az ebből keletkező hátralék rendezése az ügyfél számára hosszadalmas eljárás.” – hívta fel a figyelmet Jegyinák Attila.
 
  „Az EGT tagállamaiban dolgozóknak tehát itthon nem kell járulékot fizetniük, illetve annak önkéntes vállalására sincs lehetőségük, viszont a külföldi járulékfizetésről bejelentést kell tenniük az OEP-nél. EGT-n kívüli külföldi államban történő munkavállalás esetén a bejelentési kötelezettség teljesítésével, illetve az előírt igazolások becsatolásával szintén mentesül a magánszemély a párhuzamos járulékfizetés alól.”  – mondta el érdeklődésünkre Jegyinák Attila.
 
   Amennyiben nincs kétoldalú egyezmény életben az adott országgal (például az USA-val), akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t, ha nem jelentkezünk ki a hazai állandó lakcímről.
 
   Fontos lehet azt is tudni, hogy aki másik tagországban biztosított lesz, az hazalátogatásakor csak sürgősségi ellátásokra lesz jogosult. A jogosultságot az illetékes országban kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EU-kártyával) tudja igazolni. Ugyanakkor, ha még rendelkezik állandó lakhellyel itthon a külföldön dolgozó személy, akkor a külföldi biztosító által kiállított igazolás alapján itthon is teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult – tájékoztatott minket az Országos Egészségügyi Pénztár.
 
Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha nem jelzi külföldi munkavállalását, bírságot kaphat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector