Startlaphoz Csatlakozz!

Jogbizonytalanság

Rezidensszövetség: az ügyészségek ne emeljenek vádat a hálapénz ügyében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 05. csütörtök, 15:56

 A Magyar Rezidens Szövetség azt kéri az ügyészségektől, hogy amíg nem rendeződik a hálapénz elfogadásával kapcsolatos jogi helyzet, ne emeljenek ezekben az ügyekben vádat.

    A rezidensszövetség elnöke, Dénes Tamás az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a fennálló jogbizonytalanság következtében egyetlen ügyészség sem emelhet vádat az utólag elfogadott, de előre nem kért hálapénzzel kapcsolatban. 

    Közölte: a legfőbb ügyészhez eljuttatott beadványával a szövetség a jogbiztonság megteremtését kívánta elérni.

    A rezidensszövetség még április végén fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez azzal a kérdéssel, hogy az ügyészség szakmai álláspontja szerint az orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a vesztegetés tényállását. 

    Dénes Tamás szerint azért fontos az utólag elfogadott hálapénz sorsának pontos tisztázása, mert az új büntető törvénykönyv alapján előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki az utólag, de előre nem kért hálapénzt elfogadja. 

    Polt Péter legfőbb ügyész válaszában közölte, jogszabály-módosítást kezdeményezett a hálapénz ügyében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, mert a hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállásának törvényi megfogalmazása nem egyértelmű. Az ügyészség álláspontja szerint a jelenlegi tényállás, miután az a felelősség kérdésében egymással ellentétes értelmezésre ad lehetőséget, nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság követelményét.

    A rezidensszövetség azt tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak, ha a kérdésben érintettek - döntéshozó, szakma, társadalom – közösen dolgozzák ki a hálapénzmentes, élhető és fenntartható magyar egészségügy modelljét, megjelölve azt az időpontot, amikortól a hálapénz minden formája tiltva lesz - olvasható a közleményben, megjegyezve, a szövetség mindig nyitott a konstruktív együttműködésre.

    Kitartanak továbbá azon álláspontjuk mellett, hogy a hálapénzmentes modell alapja a szolidaritásalapú egészségügyi rendszer és a bérrendezés, ugyanakkor az extra szolgáltatásokat, mint például a saját orvos választását és az ezzel járó díjazás hivatalos kifizetésének lehetőségét meg kell vitatni.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rezidensszövetség: az ügyészségek ne emeljenek vádat a hálapénz ügyében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector