Startlaphoz Csatlakozz!

Létrehozását a pedagógus szakszervezetek élénken bírálják

Ma tartja alakuló ülését a Nemzeti Pedagógus Kar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 14. szombat, 07:33

Szombaton tartja alakuló ülését a fővárosban a Nemzeti Pedagógus Kar, az ünnepségen beszédet mond Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit, a június 15-i hatállyal kinevezett köznevelési államtitkár.

     A pedagóguskar - amelynek felállításáról 2013 augusztusában döntöttek - az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete. 

     A kar tagja az a pedagógus, aki az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben történő foglalkoztatásra szóló kinevezést kapott. 

    A Nemzeti Pedagógus Kar fő feladatként ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, valamint működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során. Megalkotja alapszabályát, valamint a pedagógusok etikai kódexét, mely dokumentumok a kar működésének jogi kereteit biztosítják. A kar partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel. 
    A kar szombati alakuló ülésén a 125 fős küldöttgyűlés - mint legfőbb döntéshozó szerv - elfogadja az alapszabályt és megválasztja a tisztségviselőket, köztük a szervezet elnökét. 

    A Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását korábban élénken bírálták a pedagógus szakszervezetek. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint „a hatalom döntésének megfelelően” jön létre a kar, megalakításának előkészítésében nem vonták be a pedagógus társadalmat, illetve nem nyilvános a küldöttek választása sem, a tisztségre jelölteket pedig nem ismerik. Ebből következően a pedagógus kar nem független, nem autonóm szervezet. Elvetette jelen formában történő létrehozását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, Mendrey László elnök szerint az abban való tagságnak nem automatikusnak, hanem önkéntesnek kell lennie. 

    Kőrösiné Merkl Hilda, a kar megalakulását előkészítő bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott: a testület csaknem 150 ezres taglétszáma legitimitást  biztosít a karnak, ez pedig garantálja, hogy „valóban jó kezekben lesznek mindazok a kérdések, amelyek a köznevelés és közoktatás területén felmerülnek.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ma tartja alakuló ülését a Nemzeti Pedagógus Kar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector