Startlaphoz Csatlakozz!

Nem megfelelő a szakképzettségük

A MOSZ és a VOSZ ajánlásokat dolgozott ki az 55 év felettiek foglalkoztatásának javítására

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 19. csütörtök, 15:18

 A magyar kormány, a munkáltatók, a civilszervezetek, a szakszervezetek és a munkavállalók számára ajánlásokat dolgozott ki az 55 év felettiek foglalkoztatásának javítására a  Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) alkotta konzorcium - jelentette be Lajtai György, a MOSZ projektvezetője csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.

    A konzorcium a Svájci-Magyar Együttműködési Program testvértelepülési és partnerségi pályázati alap 33 millió forint támogatásával „Az idősebb korosztályhoz tartozó munkavállalók foglalkoztatását elősegítő megoldások kidolgozása és népszerűsítése a svájci tapasztalatok felhasználásával” című, kétéves projekt keretében dolgozta ki ajánlásait a svájci munkavállalói érdekképviselet, a Travaill.Suisse partner bevonásával.

    A projektzáró konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Lajtai György kiemelte: ajánlásaikban többek között szerepel a rendelkezésre álló pénzügyi források célzottabb felhasználása, a munka melletti képzés erőteljesebb támogatása, valamint az, hogy legyen több ideje munkát találni ennek a korosztálynak álláskeresési támogatás mellett.

    Husi Bence, a VOSZ humánpolitikai szekcióvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkáltatók szerint a mindennapi munkában szükség van ennek a korosztálynak a munkatapasztalatára, ugyanakkor a szakképzettségük, szaktudásuk nem megfelelő, elavult. 175 cég megkérdezésével végzett felmérésük szerint szemléletváltásra és nyitottságra van szükség a 55 év felettiek foglalkoztatásában.

    Denis Torche, a Travaill.Suisse projektvezetője kiemelte, hogy Svájcban az összefoglalkoztatottak körében 18 százalékot tesz ki az 55-60 év közötti korosztály foglalkoztatása, és az arány hamarosan 22-30 százalék lehet.

    A svájci szakember fontosnak tartotta a jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő terjesztését. Példaként említette, hogy a nagyvállalatok ezt a korosztályt más munkakörben - akár szakmai tanácsadóként, oktatóként, ügyfélszolgálati munkatársként - alkalmazza tovább építve a munkatapasztalatukra. A nagyobb vállalatoknál úgynevezett kormenedzsment is működik azzal a feladattal, hogy kezelje az idősebb munkavállalók helyzetét - tette hozzá.

    Lajtai György elmondta, annak ellenére, hogy a kormány a munkavédelmi akciótervben, a nők foglalkoztatásának szabályozásával jelentős erőfeszítéseket tett az 55 év feletti munkavállalók helyzetének kezelésére, ajánlásaikkal még inkább javítani szeretnének a helyzeten. Számításuk szerint Magyarországon 2000-ben 240 ezer 55-64 év közötti munkavállaló talált munkát, 2013-ban számuk 530 ezerre nőtt többnyire a demográfiai változás és a nyugdíjkorhatár emelése miatt, 2000-hez képest pedig 2013-ra megháromszorozódott ebben a korosztályban a munkanélküliek aránya, amely tavaly 16 százalékot tesz ki, 50 százalékuk pedig tartós munkanélküli.

    A MOSZ projektvezetője kiemelte, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatásában gondot jelent a nem megfelelő egészségi állapot, a megfelelő szakképzettség hiánya, illetve pozitív szemléletváltásra lenne szükség a társadalomban is ennek a korosztálynak a kezelésében.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A MOSZ és a VOSZ ajánlásokat dolgozott ki az 55 év felettiek foglalkoztatásának javítására.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector