Startlaphoz Csatlakozz!

Százezrek alkalmi munkában

Idénymunkásokat ellenőriz az adóhivatal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 30. hétfő, 11:23
 
A mezőgazdasági idénymunkások, illetve az átmeneti időre felvett vendéglátós és építőipari alkalmazottak munkavállalásának jogszerűségét is ellenőrzi az adóhivatal a nyári, őszi hónapokban. A hatósági adatok egyébként azt mutatják: több százezer személy teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Öt hónap alatt nagyjából 4,1 milliárd forint adóbevételre tett szert a közkassza azokból a csekély összegű befizetésekből, amelyeket például a napszámost felfogadó gazdák, a kisegítő személyzetet időlegesen alkalmazó kereskedők és vendéglátósok, a segédmunkást felvevő építőipari cégek vagy a statisztákat foglalkoztató filmes vállalkozások fizetnek be. A havi nyolcszázmilliós adóbevétel valóban kis tételekből adódik össze: a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazásakor napi ötszáz forintot kell leróni, más időszakos dolgozóknál naponta ezer forint a teher, az alkalmi színészek egynapi közreműködése esetén pedig háromezer forintot vár az államkincstár.
 
   Az alkalmi munkavállalás a jelek szerint nem csak a közkassza helyzetén javít: több százezer személy megélhetését segíti a legális időszaki munkavégzést lehetővé tevő, egyszerű szabályrendszer.
 
   – Idén, június elejéig majdnem 370 ezer ember szegődött el egy-egy napra vagy kicsivel hosszabb időre alkalmi munkásnak – mondta a Magyar Neemzetnek Aszalós Andrea. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense megjegyezte: a mezőgazdasági munkák és a turisztikai szezon lényegében csak most kezdődik, miként az építőiparnak kedvező időszak nagy része is előttünk áll. Mivel ezekben az ágazatokban veszik fel a legtöbb alkalmi munkást, így gyanítható, hogy nem marad el az adatok számottevő emelkedése.
 
  A sajtóreferens közölte: a munkaadók telefonon és interneten jelenthetik be idénymunkásaikat, s már okostelefonon is intézhetők az ügyek. Lényeges azonban, e lehetőség azután nyílik meg az érintettek előtt, hogy az ügyfélkapun keresztül regisztrálják magukat.
 
   Aszalós Andrea mindezek mellett megjegyezte, hogy az időszaki alkalmazás csak meghatározott ideig tarthat, s a vállalkozásoknak ügyelniük kell emellett például arra is, hogy nem vehetnek fel korlátlanul alkalmi munkásokat. Az előírások betartását az idén szigorúan ellenőrzi a NAV, az idényjellegű foglalkoztatás áttekintése a kiemelt szempontok között szerepel. E területen ugyanis – az utóbbi évek tapasztalata szerint – előfordulnak szabálytalanságok. Legtöbbször az, hogy a munkáltató csak késve jelenti be alkalmazottait – az adminisztrációt előre el kell végezni.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idénymunkásokat ellenőriz az adóhivatal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector