Startlaphoz Csatlakozz!

Növekszik a hosszú ideje munkanélküliek száma

Európai Bizottság: fokozatosan áll talpra a munkaerőpiac

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 30. hétfő, 15:32

 Fokozatosan talpra áll az európai munkaerőpiac, 2011 óta most először nő egyszerre a GDP, a foglalkoztatási ráta és a háztatások jövedelme - állapította meg hétfőn közzétett negyedéves jelentésében az Európai Bizottság.

    Az összképet árnyalja, hogy továbbra is növekszik a hosszú ideje munkanélküliek száma és nem javul a alacsony jövedelmű háztartások helyzete sem.

    Az uniós foglalkoztatási és szociális helyzetet áttekintő negyedéves jelentés rávilágít arra, hogy továbbra is súlyos kihívást jelent a nőknek a férfiakénál alacsonyabb foglalkoztatottsági aránya, valamint arra is, hogy minél mobilabb egy munkavállaló, annál jobbak az elhelyezkedési esélyei. A mobil munkavállalók körében tovább növekszik a magasan képzettek aránya.

    A válság előtt, 2008 derekán mintegy 230 millió foglalkoztatott volt az Európai Unióban. Ez a szám most 224 millió, tehát továbbra sem sikerült elérni a válság előtti szintet. Pozitívum ugyanakkor, hogy a 2013 első felében mért 10,9 százalékos átlagos munkanélküliségi aránnyal szemben idén áprilisban már 10,4 százalékos volt a munkanélküliek aránya.

    A 25 éven aluliak munkanélküliségi rátája idén áprilisban 22,5 százalék volt, ami változatlanul nagyon magas. A foglalkoztatottság növekedésének eddig leginkább az 55 és 64 év közötti korosztály érezte a jótékony hatását.

    A munkaerő mobilitása 2010-11-ben csökkent az unión belül, 2012-23-ban azonban növekedésnek indult. Összevetve a válság előtti, 2004-2008-as időszakkal, a déli EU-országokból az északi EU-országokba irányuló munkaerő-áramlás 38 százalékkal növekedett, míg a Lengyelországból, illetve Romániából a fejlettebb EU-országokba irányuló munkaerő-áramlás 41, illetve 33 százalékkal csökkent. Jelenleg az EU-n belül országhatárokon keresztül áramló mobil összmunkaerő 18 százalékát teszik ki a déli tagországokból kiáramló munkavállalók, szemben a válság előtti 11 százalékkal. Eközben a közép- és kelet-európai tagországok 2009 és 2013 között már csak 58 százalékkal, míg 2004 és 2008 között még 65 százalékkal részesedtek a mobil uniós összmunkaerőből.

    A mobil munkaerő leginkább Németországba, Nagy-Britanniába, Ausztriába, Belgiumba és az északi országokba áramlik.

    Ami a korösszetételt illeti, az EU-n belül a fiatal munkaerő a legmobilabb, de az összmobilitáson belül a 15 és 29 év közöttiek aránya a korábbi időszak 48 százalékáról 41 százalékra csökkent. A mobil munkaerő egyre magasabban képzett: 2004 és 2008 között még csak 27 százalék, 2009-2013-ban már 41 százalék volt az uniós mobil összmunkaerőn belül a felsőfokú végzettségűek aránya.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európai Bizottság: fokozatosan áll talpra a munkaerőpiac.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector