Startlaphoz Csatlakozz!

Ha nem látom, nem dolgozik?

A cégvezető több mint fele bízik az otthoni munkavégzésben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 01. kedd, 15:25

 A cégvezetők több mint fele bízik az otthoni munkavégzésben. Sokan azonban úgy vélik, hogy nem tudják ellenőrizni a dolgozók munkavégzését.

  A munkavállalói igényeket és a távmunka által biztosított előnyöket mérlegelve a cégvezetők több mint fele támogatja annak lehetőségét, hogy munkatársai otthonról lássák el feladataikat - derül ki a Profession.hu legújabb felmérésből. Ezzel szemben a gyakorlatban csak minden negyedik vállalatnál létezik ilyen pozíció.

 
   A megkérdezett cégvezetők 57 százaléka támogatja a távmunkát és ismeri az azzal járó előnyöket is, mégis számos munkakörben megoldhatatlannak tartja ezt a megoldást. Gyakori ellenérvként szerepel a munkavállalók feletti kontroll csökkenése, a magánélet és a munka összemosódása, a dolgozók elszigetelődése, az adatbiztonság kérdése és a vállalati kultúra hiánya.
 
   Azon döntéshozók közül, akik már maguk is dolgoztak így, ezzel szemben 10-ből 8 kiáll az otthoni munkavégzés mellett.
 
Megéri vagy nem éri meg?
 
   A távmunka egyik legnagyobb előnye egyben a hátránya is. A munkáltatók 73 százaléka szerint pozitívum, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhatunk, ami a megkérdezettek közel kétharmada szerint könnyen vezethet a munka és a magánélet határainak összemosódásához.
 
  Bár a távmunka jelentősen csökkenti a közlekedéssel járó kiadásokat, valamint az iroda rezsi költségeit, a munkáltatók 60 százalékát mégis jobban aggasztja az, hogy kevésbé tudja ellenőrizni alkalmazottait, akik közül sokan szerintük nem is alkalmasak az elszigetelt munkavégzésre. Visszatérő probléma még a válaszadóknál, hogy sok esetben a technikai feltételeket nem tudják megteremteni a hatékony munkavégzéshez, ezért van szükség a fizikai jelenlétre.
 
   Ezzel szemben azoknál a cégeknél, ahol már bevezették távmunkát, a cég és HR vezetők túlnyomóan pozitívnak tartják az ezzel járó változásokat és kiállnak mellette.
 
Nőtt a hatékonyság
 
   A kutatás adatai alapján a távmunka pozitív hatásai már rövidtávon is megfigyelhetőek. Azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van irodán kívüli munkavégzésre, a munkavállalók hatékonyabban végzik el feladataikat, motivációjuk és elkötelezettségük nőtt. Ez a pozitív tendencia a jövőben talán azokat a vállalatokat is elgondolkodtatja, akik jelenleg teljesen elzárkóznak a távmunkától.
 
  A válaszadók szerint leginkább az informatikai munkakörök mellett az újságírás, amarketing és kommunikációs feladatok végezhetők távmunkában, míg a menedzseri, vezetői, a könyveléssel, pénzüggyel és ügyfélszolgálattal kapcsolatos feladatok már más kategóriába esnek.
 
   A felmérésben megkérdezett 416 munkáltató közül a kisebb, maximum 30 főt foglalkoztató cégek voltak nyitottabbak a távmunkára, míg a nagyobb, több mint 100 fős vállalatok 64 százaléka egyáltalán nem tervezi az otthonról való munkavégzés bevezetését.
 
Ahol tökéletesen működik
 
   A Profession.hu 2010-ben kezdett bele regionális fejlesztési projektjébe, amely részeként a képviselői hálózat munkatársai távmunkában, a győri központból irányítva végzik a feladatukat.
 
Forrás: profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A cégvezető több mint fele bízik az otthoni munkavégzésben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector