Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Alkotmánybírósági határozat: védettek a kismamák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 02. szerda, 12:06

Az új Munka törvénykönyve a régivel megegyezően munkajogi védelemben részesítette a várandós, és reprodukciós eljárásban résztvevő munkavállalókat – olvasható a Világgazdaságban.

  A régi Mt. szövege nem tette egyértelművé, hogy a munkavállalóknak mikor kell a munkáltatót tájékoztatni állapotról, így olyan ítéletek is születtek, amelyek szerint, ha a munkavállaló terhes volt, de erről nem tájékoztatta a munkáltatót vagy a felmondás közlésekor nem tudott erről, akkor jogellenes a felmondása. Ez az objektív védelem. Egyes bíróságok szerint ezzel ellentétesen az általános együttműködési és tájékoztatási kötelezettség miatt a munkavállaló köteles a munkáltatót előzetesen értesíteni a várandóságról, tehát a fenti esetekben is jogszerű a felmondás. Az új Mt. azonban rögzítette, hogy a védelem csak akkor jár a munkavállalónak, ha a védelmet megalapozó körülményről előzetesen tájékoztatta a munkáltatót.
 
   Az Alkotmánybíróság azonban a 17/2014 (V.30.) határozatában kimondta, hogy az előzetes tájékoztatási kötelezettség sérti a munkavállaló magánszférába tartozó adatokra vonatkozó tájékoztatási jogát, szükségtelenül korlátozza a gyereket vállaló munkavállalók magánélethez és emberi méltósághoz való jogát, ezért megsemmisítette ezt a rendelkezést.
 
  Ez alapján a munkavállaló akkor is jogosult lesz védelemre, ha nem is tudott például a várandóságáról. Véleményem szerint az Alkotmánybíróság határozat újraéleszti a régi Mt. hatálya alatt fennálló bizonytalanságot, női munkavállaló munkaviszonyának megszüntetésekor a munkáltató nem lehet biztos a felmondás jogszerűségében.
 
   A terhes nők és reprodukciós eljárásban részesülők ezen kívül nem kötelezhetőek más helységben végzendő munkára és speciális korlátok vonatkoznak a munkaidő-beosztásukra is. Az emberi reprodukciós eljárás alatt mentesülnek a munkavégzési kötelezettségük teljesítése alól. Ha a munkavállalók a mentességekkel élni kívánnak, kötelesek bejelenten a munkáltatónak a várandóságot, illetve a reprodukciós eljárásban való részvételt. Javaslom, hogy a munkáltató tájékoztassa a munkavállalókat az őket érintő védelemről és mentességekről, és jelezze, hogy ez utóbbira csak akkor jogosultak, ha állapotukról, vagy gyógykezelésükről tájékoztatják őt. Így csökkenthető a jogellenes felmondások kockázata, amit teljesen nem lehet kizárni akkor, ha a munkavállaló nem kíván élni a mentességekkel, vagy ténylegese nem is tud a várandóságáról.

Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Alkotmánybírósági határozat: védettek a kismamák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector