Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarországon a lakosság 14 százaléka szegény

A szegénység szintjei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 02. szerda, 14:40
 
Magyarországon a lakosság 14 százaléka szegény, és harmaduk él mélyszegénységben - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek. Úgy fogalmazott: egyetlen szegény, egyetlen nélkülöző, éhező is sok, „de a szegénység mérésének különböző szintjeit el kell különíteni, mert ezek összemosása nem szolgálja a szegények érdekeit”.

    A szegénység „első mérője” a mélyszegénységben élők száma - mondta, hozzáfűzve, mintegy három-négyszázezerre tehető a számuk, ők azok, akik minden szempontból szegények.

    Az államtitkár közölte: a lakosság 9 százaléka tekinti magát mélyszegénynek. A 2000-es évek közepén ez az arány 4 százalék volt, ez emelkedett a szocialista kormányzás idején, 2009-re 8 százalékra és azóta egy százalékot nőtt.

    A következő kategória a jövedelmi szegényeké, ők azok, akiknek nagyon alacsony a jövedelmük, nem haladja meg a havi 66 ezer forintot, a szegénységi küszöböt. Arányuk Magyarországon 14 százalék, az Európai Unióban pedig 17 százalék, tehát a szegénység elleni küzdelemben Magyarország jobban áll az uniós átlagnál - tette hozzá az államtitkár.

    Czibere Károly egy másik uniós mérőszámról is beszélt, a kirekesztettségi kockázattal fenyegetettek arányáról. Magyarázatként hozzáfűzte: a kirekesztődésnek három eleme van, a jövedelmi szegénység, a munkanélküliség és az anyagi depriváció (nélkülözés). Magyarországon az anyagi depriváció növeli elsősorban a kirekesztődési kockázatot. Az anyagi deprivációk közül mindössze egyetlen terület volt a kilencből, amely a gazdasági válság során romlott: a lakásfenntartási költségek növekedtek, ezért volt fontos intézkedés a kormány részéről a rezsicsökkentés, amely ezt a kirekesztődési kockázatot enyhítette - emelte ki.

    Czibere Károly jelezte: a legvitatottabb mérőszám a létminimum, mivel az elnevezés nem takarja a tartalmát, „ezért politikai hangulatkeltésre jó a létminimumra hivatkozás”.

    A létminimum nem a megélhetési minimumot jelenti, hanem egy szerény megélhetést garantáló jövedelmi szintet, ráadásul módszertanilag is rosszul számolják, mivel a Központi Statisztikai Hivatal a kiszámítás során egy alapélelmiszer-kosarat „felszoroz”, és nem veszi figyelembe a rezsit, a ruházkodást, a benzint - mondta az államtitkár.

    Hozzátette: ez az oka annak, hogy „nemzetközileg sem mérik és nem is hasonlítják össze”. A KSH sem méri már, hányan élnek a létminimum alatt.

    Emlékeztetett rá, hogy a kormány a 2011-ben elfogadott társadalmi felzárkózási stratégiával összhangban az átfogó megoldásokat támogatja. Olyan megoldásokban gondolkodnak, amely valódi esélyeket teremt az oktatásban, a munkához jutásban vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások elérésében - mutatott rá.

    A hosszú idők során kialakult helyzet megoldása nem megy azonnal, kitartó, szisztematikus munkára van szükség - mondta, hozzátéve: a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság létrejöttével „kíséretet kapnak” azok, akik rászorulnak. „Továbbra sem hagyunk senkit az út szélén” - szögezte le Czibere Károly.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegénység szintjei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector