Startlaphoz Csatlakozz!

Közös sportolásra buzdítja tagjait a Magyar Kormánytisztviselői Kar

Megtornáztatják a kormánytisztviselőket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 03. csütörtök, 09:37
 
Recepteket ajánl, és közös sportolásra buzdítja tagjait a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK). A 80 ezres érdekvédelmi szervezet tavaly Egészségsarok néven indított programot, ami gyorsan sikeressé vált a tisztviselők körében. A két éve alapított kar e-learning képzéseket, kutatási projekteket támogat, és saját etikai kódexszel is rendelkezik: a tisztviselők magyar közigazgatás történetében először vállalnak maguk felelősséget a korrupciómentességért. A szervezet vállalásairól dr. Jávor András elnök számolt be rádiónk műsorában – olvasható az infocegled.hu oldalán.

   A Magyar Kormánytisztviselői Kar 2012. július 1-jén jött létre a szakmai érdekképviselet, valamint a felkészültség és etikusság garantálása érdekében. Jávor kiemelte, a magyar közigazgatás történetében először történik meg, hogy a kormánytisztviselők saját maguk vállalnak felelősséget a korrupciómentességért, a tisztességért, a közjó szolgálatáért. A vendég rámutatott, a Kar nem szakszervezetként működik. „Nem veszünk részt a munkahelyi bérharcban, sztrájkszervezési jogunk sincsen. A Kar a hivatal ellátásához szükséges képzésekért, továbbképzésekért, munka- és szociális feltételekért felel.” Az elnök kiemelte, szükséges lenne a szakma minimum követelményrendszerét is rögzíteni.

   A kar közel 80 ezer tagot számlál, tagjai a központi és a területi közigazgatás tisztviselői, a központi hivatalok, minisztériumok, járási hivatalok, szakigazgatási szervek és a NAV dolgozói. Jávor András elmondta, a létszám dinamikusan változik, 10 százalékos az éves fluktuáció. „Területi alapon szerveződünk, 20 területi közgyűlésünk van, amelynek minden helyi dolgozó a tagja. A területi elnök és alelnök mellett az etikai bizottság elnöke és tagjai jelentik a fő tisztségeket. A számos tagság ellenére, az informatika révén eredményesen tudjuk bonyolítani a választásokat.”

  A hivatali etikai kódex elfogadására 2013 júniusában került sor. A dokumentum a teljes megismertetés érdekében csak szeptembertől vált jogerőssé, emellett számos képzés segítette az adaptálást. Jávor András elmondta, jelenleg is zajlanak etikai eljárások, azonban szerencsére kevés az ilyen jellegű folyamat. „A kódex anyagi része megfelelőnek bizonyult, módosítási javaslatok többnyire az eljárásrendre vonatkoznak” Jávor hozzátette, bárki kezdeményezheti az eljárást. Fellebbezési lehetőség is létezik: az első fok területi szinten, a második országos viszonylatban, míg a harmadik bíróság előtt zajlik.

  A politikus és a köztisztviselő kapcsolatát a zongora és a művész viszonyához hasonlította a Rádió Orient vendége: a jól hangolt hangszer csak egy megfelelő játékossal, a zongoraművész pedig csak egy jó zongorával hoz létre remekművet – kettősük szinergiája elengedhetetlen. A Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke szerint a politika és a közszolgálat nem létezik egymás nélkül. „A kormánytisztviselő lojális a mindenkori hatalomhoz, azonban ha a közérdekkel ellentétes dolgot tapasztal, azonnal jeleznie kell.”

   A Kar az etikus és átlátható működés biztosítása mellett a kormánytisztviselők egészségét is szem előtt tartja. A 2013-as évben indult Egészségsarok hatalmas sikereket ért el, heti ezer pozitív visszajelzést kaptak a szervezők. „Egyéni pszichoterápiát nem tudtunk biztosítani, azonban táplálkozási tanácsokat és mozgásra ösztönző kampányt ki tudtunk alakítani. A többhetes kampány során tematikus programok zajlottak, recepteket osztottunk meg, dietetikus szakértőt hívtunk, illetve együtt mozogtunk.”

   A kormánytisztviselőket tömörítő szervezet a továbbképzéseket is fontosnak tartja: meghonosították az e-learninget, valamint a személyi és szervezeti hatékonyságfejlesztés témájában tanfolyamot indítottak. Jávor kiemelte, emellett a közigazgatási diszciplínát is gyarapítani kívánják – megállapodást kötöttek a Doktoranduszok Országos Szövetségével a kormánytisztviselők kutatási lehetőségeinek bővítésére.

   Jávor András a létszámleépítések kérdésére is kitért: elmondta, az új technikákat és megoldásokat népszerűsítik, leépítések helyett inkább az átképzést támogatják. Közlése szerint az MKK vezetése következő hónapokban több kiemelt témával is foglalkozik: ilyen feladat lesz az országos közgyűlés előkészítése, az alapszabály módosítás lehetősége, a Hivatásetikai Kódex felülvizsgálata, a költségvetési beszámoló elkészítése, illetve a kitüntetések, elismerések alapítása is.
 
Forrás: infocegled.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megtornáztatják a kormánytisztviselőket .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector