Startlaphoz Csatlakozz!

Segítene enyhíteni a mentális és fizikai egészségügyi problémákat

Négynapos munkahét: ezért lenne jó a szakértő szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 16:17

Valószínűleg minden gyerek és felnőtt fejében megfordult már néhányszor, hogy milyen jó is lenne, ha pénteken már nem kellene iskolába, dolgozni menni – írja a femina.hu.

   Az Egyesült Királyságban nemrégiben egy vezető közegészségügyi szakember hívta fel a döntéshozók figyelmét a négynapos munkahét létjogosultságára - írja a The Guardian.John Ashton professzor szerint ez segítene enyhíteni a mentális és fizikai egészségügyi problémákat - valamint megoldást jelenthetne a munkanélküliség problémájára is.
 
Munkahelyi stressz csökkentése szabad péntekkel
 
   A munkahelyi stressz olyan egészségügyi problémákkal áll szoros összefüggésben, mint az alvásproblémák, az elhízás, a csökkent termékenység, a mentális betegségek - többek között a depresszió és a szorongás -, de magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket is kiválthat. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
 
  A négynapos munkahét a brit szakember szerint szükséges ahhoz, hogy az emberek élvezi tudják az életüket, több időt tölthessenek a családjukkal, csökkenjen a magas vérnyomással kezelt betegek száma, több mozgás férjen bele az életükbe.
 
10-20 éven belül
 
  Ashton professzor szerint a négynapos munkahét bevezetésére a következő 10-20 évben sort kell keríteni, - nemcsak Angliában, véleménye szerint európai szintre kell emelni. A felszabaduló harmadik szabadnapot közösségi aktivitásra fordíthatnák a munkavállalók. Nem véletlen, hogy éppen egy brit szakember fejéből pattant ki a négynapos munkahét ötlete: Európában az Egyesült Királyságban dolgozók munkaideje számít az egyik leghosszabbnak.
 
Egészségesebb munkamegosztás
 
   Világszerte komoly egészségügyi és gazdasági problémákat okoz, hogy nem létezik az egészséges munkamegosztás. Míg a lakosság komoly hányada túl keményen - nem napi nyolc órában - dolgozik, addig jelentős részük nem jut álláshoz, vagy csak részmunkaidős állást kap.

Forrás: femina.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Négynapos munkahét: ezért lenne jó a szakértő szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector