Startlaphoz Csatlakozz!

Legalább 70 új munkahely jön létre

A Borsodchem 84 millió euróért épít új üzemet Kazincbarcikán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 17:50

Új sósav konverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt., amelynél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre - jelentette be hétfőn Budapesten Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Csien-seng Ting, aBorsodChem elnök-vezérigazgatója.

    Szijjártó Péter beszédében kiemelte: az egyre dinamikusabban bővülő kínai beruházások jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy mára Magyarország Európa termelési központja lett, a kínai vállalatok pedig regionális termelési logisztikai központként tekintenek Magyarországra. Az államtitkár jelezte: a beruházáshoz - amelynek köszönhetően 2500 fölé emelkedik a BorsodChem munkavállalóinak száma - a magyar kormány 996,6 millió forintos támogatást biztosít. 

    Csien-seng Ting hangsúlyozta: a magyar és a kínai kormány támogatása mellett a Borsodchem folyamatosan fejlődik, terveik szerint növelik kapacitásaikat, és arra törekednek, hogy még több kínai befektetőt ösztönözzenek magyarországi befektetésre.

    Szijjártó Péter elmondta: a Wanhua elkötelezett a magyarországi termelés és tevékenység növelése mellett, és ez egy olyan beruházás, amely egy már Magyarországon működő vállalat tőke-újrabefektetése. Az új sósav kondenzációs üzem megépítése az államtitkár szerint három szempontból is segíti  a magyar külgazdasági stratégiai célok megvalósulását. 

    Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben hirdette meg a keleti nyitást, és azt is célul tűzte ki, hogy Magyarország legyen a kínai vállalatok európai üzleti terjeszkedésének regionális központja, egyfajta kapu Európa felé a kínai vállalatok számára, valamint hogy a magyar export folyamatosan bővüljön. A Wanhua beruházásának eredményeképpen mindhárom célkitűzésben előrelép Magyarország - mondta Szijjártó Péter.

        A magyarországi kínai befektetések „zászlóshajója” a Wanhua magyarországi tevékenysége - fejtette ki az államtitkár, majd emlékeztetett arra, hogy amikor a Wanhua 2011-ben a Borsodchemben való szerepvállalásról döntött, akkor abban az évben az volt a legnagyobb kínai befektetés Európában. 

    Szijjártó Péter elmondta: a Borsodchem mostanra az észak-magyarországi térség egyik legnagyobb munkaadójává vált, hiszen 2500 munkavállaló dolgozik a vállalatnál és három vegyipari szegmensben is közép-európai regionális éllovasnak tekinthető. Termékeiket a magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos iparágak - például az autóipar, az elektronika és az építőipar - is felhasználják - fűzte hozzá.  

    Az államtitkár hangsúlyozta: a 84 millió eurós beruházással lehetővé válik, hogy a Borsodchem teljes egészében hasznosítsa a rendelkezésre álló izocianát gyártási kapacitását, és a cég egyúttal egy környezetkímélőbb működési módra tér át. 

    A beruházás jelentősen erősíti a magyar gazdaságot, hiszen a Borsodchem termelésének körülbelül 4/5-ét külföldön értékesítik, így joggal várható, hogy a termelés bővülésével a magyar export is tovább nő, valamint, hogy a Borsodchem megerősíti pozícióját a regionális versenyben, és az új üzem létrehozása újabb kínai vállalatok számára teheti világossá, hogy Magyarország jó befektetési célpont - mondta Szijjártó Péter.   
  
    A Wanhua beruházása jól illeszkedik a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlődésébe; tavaly Magyarország abszolút rekordot döntött a Kínába irányuló export tekintetében, és a kínai működő tőke értéke 3 milliárd euró körül van Magyarországon - ismertette az államtitkár.

    Csien-seng Ting - aki egyben a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója - beszédében hangsúlyozta: a Wanhua a világ harmadik legnagyobb izocianát gyártója, a Borsodchemmel a kölcsönös célok érdekében dolgozik együtt, és szeretnék növelni magyarországi kapacitásaikat. 

        Úgy vélte, Kína és Magyarország erőfeszítéseinek eredményeképpen jöhetett létre „ez a magas szintű, erőteljes együttműködés”, amely nagy jövő előtt áll. 

    Csien-seng Ting kiemelte: bízik abban, hogy a magyar kormány támogatásával a Wanhua cégcsoport és a Borsodchem egyfajta zászlóhajója lehet a magyar-kínai kapcsolatok előrelendítésének.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Borsodchem 84 millió euróért épít új üzemet Kazincbarcikán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector