Startlaphoz Csatlakozz!

Jön a tanfelügyelet és az etikai kódex

Kemény világ vár a tanárokra szeptembertől

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 17. csütörtök, 13:26

Több évfolyamon kell az új tantervek alapján tanítani, indul a tanfelügyelet, megalakult a pedagóguskar, és emelkedik a fizetés. Az eduine.hu összegyűjtötte a következő tanév legfontosabb, a tanárokat érintő változásait.
 
   Az alap- vagy mesterdiplomás pályakezdők fizetése 5700-6800 forinttal, a középfokú végzettségűek bruttó bére azonban mindössze 300-400 forinttal emelkedik majd. 
 
Indul a tanfelügyelet
 
  A szeptemberben induló tanfelügyelet évente 30 ezer pedagógust ellenőriz majd: a kormányhivatalok szeptember elejéig készítik el a következő tanév beosztását. Az intézményvezetőnek az érintett tanárok órarendjét a tanfelügyelők érkezése előtt tizenöt nappal kell elküldenie a kormányhivatalnak.
 
   A tanfelügyelők megnézik a pedagógiai dokumentumokat, órát látogatnak, és interjút készítenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is. 

Megkezdi munkáját a pedagóguskar
 
  A Nemzeti Pedagógus Kar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete. A karnak minden, állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményben, pedagógus-munkakörben foglalkoztatott tanár automatikusan a tagjává válik.
 
   A kar felállításáról 2013 augusztusában döntöttek, a 125 fős küldöttgyűlés alakuló ülését június közepén tartotta. Elfogadták az alapszabályt, megválasztották a tisztségviselőket. A kar elnöke Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium intézményvezetője lett.
 
   A pedagóguskar ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, valamint működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során. Megalkotja alapszabályát, valamint a pedagógusok etikai kódexét, mely dokumentumok a kar működésének jogi kereteit biztosítják. A kar partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel. 
 
   A kar felállítását a kötelező tagság, illetve a nem nyilvános küldöttválasztás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is bírálta.

Több évfolyamon lép életbe az új kerettanterv
 
   Az új kerettanterveket tavaly, felmenő rendszerben vezették be. A szeptemberben kezdődő tanévben így már az 1-2., 5-6. és 9-10. évfolyamon kell az új tantervek alapján tanítani. A mindennapos testnevelést 2012-ben vezették be, a 2014/2015-ös tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező. 

 
Átalakulhat a Klik
 
  Az új köznevelési államtitkár szerint indokolt volt a közoktatás átszervezését centralizált formában - az összes állami iskolát magába foglaló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával - végrehajtani, most azonban a napi rutin és hatékonyság érdekében decentralizációra van szükség. Czunyiné Bertalan Judit azt nyilatkozta, áttekintik, mely munkáltatói jogok kerülhetnek az intézményvezetőkhöz, illetve a tankerületi igazgatókhoz. 
 
  Az eddigi elnök, Marekné Pintér Aranka időközben közös megegyezéssel távozott a Klik éléről.
 
Forrás: eduline.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kemény világ vár a tanárokra szeptembertől.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector