Startlaphoz Csatlakozz!

„A BKK tűnjön el a BKV-ból!”

Betelt a pohár a Egységes Közlekedési Szakszervezetnél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 17. csütörtök, 14:10

A Budapesti Közlekedési Központ a dolgozók dupla ellenőrzését, és kétszeres büntetését készül bevezetni, például gyorshajtásért. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint a BKK csupán a közösségi szolgáltatás megrendelője, mégis minden elképzelését, még a jogilag erősen aggályos intézkedéseket is „lenyomja” a BKV vezetése torkán, mert többségi részvétellel vannak benne a cég igazgatóságában – tudta meg a HVG.

   Az BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint „döbbenetes és jogilag is aggályos” lépésre készül a közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője, a Budapesti Közlekedési Központ a BKV vezetésével karöltve: július 30-ától mindkét cég ellenőrizni, s büntetni is akarja bizonyos hibákért a járművezetőket.
 
  Megfogalmazásuk szerint „kötbérnek nevezték el a szankciót”, s akár mérlegelés nélkül is kivethetik a dolgozókra, ráadásul duplán is. A szakszervezet szerint a BKK-nak, mint megrendelőnek a BKV-val van szolgáltatási szerződése, s nem a BKV-s dolgozókkal. Kötbért is csak a BKV-ra vethet ki, ha az általa megrendelt szolgáltatás nem teljesül. Megrendelőként a BKK-nak semmi köze ahhoz, ha a szolgáltató alkalmazottja például gyorsan hajt, vagy nem áll meg a stop táblánál – szögezi le hivatalos jogi álláspontra is hivatkozva Nemes Gábor az EKSZ elnöke.
 
   A járművezetők a BKV-val állnak szerződésben, s ha hibáznak, akkor a kollektív szerződésben foglaltak szerint, vagy a munka törvénykönyve alapján csak ez a cég vonhatja őket felelősségre. Az elnök nem érti, milyen jogalapon mérne sebességet a BKK, s kíváncsi lenne arra a hatósági engedélyre is, amely alapján büntetné a KRESZ szabályai ellen vétő BKV-s dolgozókat. Nemes állítja, ez egy újabb – sokadik – túlkapása a BKK-nak, amellyel hátrányosan megkülönbözteti a BKV-s alkalmazottakat, akikre a fővárosban működő többi szolgáltatónál, például a Volánbusznál dolgozókhoz képest már így is jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak.
 
  Nemes példaként említi a vezetés közbeni rádióhallgatást, ami az egyik cégnél megengedett a sofőröknek, a BKV-sokat viszont súlyosan megbüntetik, ha zenehallgatáson kapják őket. Az EKSZ követeli, hogy a közszolgáltatásban résztvevőkre egységes szerződések, kötelezettségek és jogok vonatkozzanak.
 
  A szakszervezetet „mindennél jobban felháborítja” a BKK befolyása a budapesti közlekedési cégre, s a BKV vezetőségének a tehetetlensége is. A közlekedési társaság igazgatóságának hét tagja közül négy a BKK embere, így gyakorlatilag olyan szabályt vezetnek be, amilyet csak akarnak, hiszen a maguk által javasolt változtatásokat az igazgatótanácsi székbe átülve, többségi döntéshozóként jóvá is hagyják.
 
  Az EKSZ követeli, hogy a BKK tűnjön el a BKV döntéshozói testületéből, mert megrendelőként semmi köze a szolgáltatójának a belügyeihez. A cégvezetéstől pedig elvárja a szakszervezet, hogy álljon ki a dolgozóiért, s ne szolgáltassa ki őket egy szerepzavarban szenvedő külső cégnek - írják.    

Forrás: HVG
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Betelt a pohár a Egységes Közlekedési Szakszervezetnél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector