Startlaphoz Csatlakozz!

A leépítések nem csak közvetlenül az üzemet érintik

Bezár a Nokia komáromi gyára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 17. csütörtök, 18:20

November végéig lehúzzák a rolót a magyarországi Nokia-gyárban. A termelést Ázsiába viszik át, több mint kétezer ember munkahelye szűnik meg. A leépítések nem csak közvetlenül az üzemet érintik, de a beszállító alvállalkozókat is – írja a Népszabadság.

   Bezárják a Nokia komáromi gyárát – tudta meg a Népszabadság a helyi szakszervezettől. Értesülésünk szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg három lépcsőben. November 30-án tesznek lakatot az üzemre. A gyár 15 éve kezdett termelni, a döntéssel több mint 1600 munkahely szűnik meg. A termelést Ázsiába viszik. Úgy tudjuk, a döntést most ismertetik az üzem dolgozóival. Összesen több mint kétezren veszíthetik el az állásukat: háromszáz inaktív dolgozó, és ugyanennyi beszállító alvállalkozó munkahelye is megszűnik.
 
   Információnkat a cég nem kívánta kommentálni.
 
   A komáromi egység bezárása része a Microsoft hét elején megszelőztetett átszervezési tervének, amelynek során a társaság optimalizálni kívánja termelési folyamatait. A Nokiát és a komáromi üzemet csaknem egy éve átvevő világcég a Bloomberg híre szerint minden idők legnagyobb elbocsátására készül – a hírek szerint a Microsoft elnök-vezérigazgatója Satya Nadelle a múlt hét csütörtökön ki is küldte az erről szóló értesítőket az érintetteknek.
 
   A Microsoft 2013-ban vásárolta meg a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező, ám piaci részesedését folyamatosan vesztő finn cég telefongyártó részlegét. Az átvett vállalatoknál összesen 30 ezren dolgoztak, az átszervezésről szóló híradások után a szakértők egyértelműnek vélték, hogy a Microsoft elsősorban ezen a területen kezdi a költségtakarékosságot. A redmondi vállalat lépéskényszerben van: időközben az IBM és az Apple is bejelentette, hogy közösen kíván applikációkat fejleszteni az üzleti felhasználóknak. Ezzel nem is titkoltan éppen a Microsoft pozícióinak gyengítését célozzák.
 
   A magyar egység bezárása ezen belül azért sem meglepő, mert a komáromi üzemnek az utóbbi időben nem sikerült jelentősebb részesedést szereznie az új termékek gyártásából.
 
   A most következő elbocsátásokkal nem csak a munkavállalók szenvednek el érzékeny veszteséget, de Komárom városa is, költségvetésének jelentős részét tette ugyanis ki a cég iparűzési adóbefizetése. A munkavállalók korábban azt hangsúlyozták: a telefongyártó tisztességes feltételeket biztosított a számukra, miközben a városban hasonlóan nagy foglalkoztató megtelepedésére egyelőre nem látszik gyors esély. A helyi szakszervezet azt reméli, hogy a dogozóknak lesz esélye a gyors elhelyezkedésre, hiszen jól képzett munkaerőről van szó.Úgy tudjuk, a cég vezetése jövő héten kezdi meg az egyeztetést az érdekképviselettel, és már felvették a kapcsolatot az illetékes munkaügyi központtal. Arra – információink szerint – a vállalat hazai vezetői ígéretet tettek, hogy a kollektív szerződés feltételeit maradéktalanul betartják. Sőt, azt is közölték, hogy az elbocsátások feltételei legalább olyanok lesznek, mint két éve, amikor 2300 embert küldtek el az üzemből.
 
  A korábban még finn hátterű vállalat magyarországi gyára 1999-ben kezdte meg működését, 2004-ben pedig még újabb gyártócsarnokkal bővítették a kapacitást. Az elkészült telefonokat elsősorban  Európába, Közép-Kelet Ázsiába és Afrikába szállították.
 
   A finn telefongyártó vesszőfutása, már jóideje tart: a mobiltelefon piac korábbi első számú szereplője elvesztette a harcot az okostelefonoknál, az Apple és a Samsung is maga alá gyűrte. A cég 2011. februárjában állapodott meg a Microsofttal arról, hogy saját fejlesztésű Symbian operációs rendszerét fokozatosan leépíti és okostelefonjain Windows Phone 7 operációs rendszert alkalmaz. Mindez bizonytalanságot okozott a piacon, és – a Nokia Komárom Kft. cégbíróságnak leadott beszámolója szerint – a komáromi termelési volumen drasztikus, 35-40 százalékos visszaesését hozta el a második és a harmadik negyedévben. Csak a karácsonyi élénküléssel sikerült visszaállni az eredeti szintre, ám 2012 újabb visszaesést hozott.
 
    A Nokia 2012. februárjában jelentette be, hogy gyártási tevékenységének egy részét Ázsiába telepíti át – ennek következményeként kezdett jelentős létszámleépítésbe a finn, mexikói és komáromi egységekben. Ezt követte az eladás: a Microsoft átvette a telefongyártást (így az Apple modellt követve egy kézbe került ismét a hardver és a szoftver előállítása).
 
   Tavaly a Nokia Komáromnak 1,01 milliárd euró forgalma volt, a mérleg szerinti eredménye nem érte el a 6 millió eurót tett ki. Három évvel korábban (2010.-ben) a forgalom még 3,64 milliárd euró volt, s bár a mérleg szerinti eredmény nulla volt, ám 111,1 millió euró osztalékot fizettek az anyacég felé. A legjobb időszakban a bérelt munkaerővel együtt volt, hogy közel tízezren dolgoztak a komáromi egységben.
 
   A lejtmenet ellenére a remény erős volt, hogy a Microsoft zászlója alatt újra lendületbe jön a komáromi üzem. Abban bíztak, hogy meghatározó termékek, így például az új generációs Xbox gyártásából is juthat Magyarországra. Ezt a hitet erősíthette, hogy Stephen Elop, a volt Nokia vezér, aki akkor a Microsoft készülékgyártásáért felelt tavaly – szinte titokban – a komáromi üzemben járt. Mint beszámoltunk róla, akkor olyan hírek érkeztek, hogy, amit látott azzal elégedett volt.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bezár a Nokia komáromi gyára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector