Startlaphoz Csatlakozz!

Apple-t gyárthatnak Nokia helyett

Többen is jelentkeztek már a Nokia dolgozóiért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 19. szombat, 09:27

A Nokia ugyan távozik Komáromból, de az 1800 szakképzett dolgozó számára kifizetődő lehet a tudás, amit a mobiltelefonok gyártásában szereztek. Több cég is bejelentkezett, amelyek vezetése érdeklődik a komáromi lehetőségek iránt – írja a Népszabadság.
 
   Úgy tudjuk, a PCE Paragon Solution Kft. tart Komáromba, a Nokia helyére. A cég az Apple iPhonejait is gyártó Foxconn leányvállalata. A társaság már rendelkezik termelőegységgel Székesfehérváron, s ezt telepítené át a komáromi Nokia-gyár mellé, ahol szintén van már egy gyártóegysége. Ismereteink szerint a munkát már szeptemberben elkezdenék, s az új üzemükben mintegy 400-500 főt akarnak alkalmazni.
 
   Aligha kétséges, hogy a hamarosan felszabaduló 1800 nokiás dolgozó közül bőven válogathatnak majd. (Közülük egyébként 60-65 százalék honi munkavállaló, a többiek Szlovákiából jártak át.)
 
   A részletekkel kapcsolatban kerestük a céget, ahol az áttelepülést ugyan megerősítették, ám további információkat nem közöltek. Arra hivatkoztak, hogy az erre hivatott illetékesek „jelenleg Komáromban vannak”. Így arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy pontosan mit is gyártanának az új telephelyen.
 
   A dolgozók érdekképviselői bíznak benne, hogy az érdeklődő társaságok tisztában vannak azzal, hogy minőségi helyről minőségi munkavállalókra tehetnek szert.
 
   Bár kevesen tudják, de a cég nem névtelen szereplője a hazai bérgyártó piacnak. A PCE Paragon a hazai egységeiben korábban személyi számítógépeket és laptopokat szerelt össze, valamint csomagolást, címkézést és tesztelést végzett partnerei számára. (Úgy tudjuk, hogy a PCE korábban beszállítója volt a komáromi Nokiának is.) A cégbírósági adatok szerint a csaknem 150 millió dollár jegyzett tőkével rendelkező, 2008-ban alapított társaság 2012-ben 379,4 milliárd forint forgalmat hozott össze, és 4,66 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el.
 
  Ez utóbbi jelentékeny növekedés az egy évvel korábbihoz képest, amikor is ezen a mérlegsoron 3,06 milliárd forint jött össze, míg az árbevétel megközelítette a 353 milliárd forintot. Ez is igen szép teljesítmény, a cég mégsem lesz képes egyedül pótolni a finn vállalatot.
 
   A kormány dolgozik az ügyön, legalábbis Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára azt mondta, a válsághelyzet kezelésére ötpontos akciótervet vázolt fel a kormány csütörtökön. Ezenkívül arról is beszélt: utasította a befektetési ügynökséget, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat azzal a három társasággal, amely Komáromban szeretne jelentős termelőberuházást létrehozni.
 
   A cégek nevét nem közölte Szijjártó, de a Foxconn lehet az egyik. Sokat nem vártak a cégek, hogy bejelentkezzenek a Nokia helyére, hiszen csak tegnap jelentették be a munkavállalóknak, hogy november végéig három lépcsőben bezárják a Nokia komáromi gyárát, amely immár az amerikai Microsoft irányítása alatt áll. A cél világos: minél gyorsabban elhappolni a kiváló szakmai képesítésű alkalmazottakat.
 
   László Zoltán, a telefongyártó helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy a Nokia profiljához hasonló és attól merőben eltérő profilú vállalkozások is érdeklődtek a munkaerő iránt. Konkrét neveket egyelőre nem kívánt közölni, mert egyrészt erre nincs felhatalmazása, másrészt az érdeklődők csak nagy vonalakban közölték szándékukat, és még finomhangolni kell azok pontos tartalmát.
 
   Ezzel együtt kifejtette: nem tartja lehetetlennek, hogy akár rövid időn belül jelentős számú nokiás alkalmazott új munkahellyel rendelkezzen. Korlátozottak a lehetőségeik, de szeretnék megakadályozni azokat a eseteket, amelyek a két évvel ezelőtti elbocsátás után több esetben is megtörténtek. Akkor több vállalat is, kapva a jó munkaerő után, viszonylag gyorsan elvitte az elbocsátott dolgozók jelentékeny részét.
 
  Több esetben előfordult azonban, hogy az alkalmazottak két-három hónap után ismét állástalanok voltak. A dolgozók számára ugyanis olyan feltételeket teremtettek, amelyek jelentősen elmaradtak a korábbiaktól. Ezek nem feltétlenül voltak kijavíthatatlan körülmények, az új munkáltató egyszerűen nem figyelt a dolgozókra, s a kéréseiket sem hallgatta meg. László hangsúlyozta: bíznak benne, hogy az érdeklődő társaságok tisztában vannak azzal, hogy minőségi helyről minőségi munkavállalókra tehetnek szert, s kellően megbecsülik őket.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Többen is jelentkeztek már a Nokia dolgozóiért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector