Startlaphoz Csatlakozz!

Nő a külföldön munkát vállaló magyarok száma

Emigráció: nincs alternatíva

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 21. hétfő, 10:37

Pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció - nyilatkozta a Világgazdaságnak a téma egyik hazai szakértője. Hárs Ágnes szerint ugyanakkor nem érdemes belebonyolódni az elvándorlással kapcsolatos számháborúba, mert nincsenek mindenre kiterjedő, megbízható statisztikák – olvasható a Világgazdaság oldalán.

   Abban a jól mérhető pillanatban, 2004 májusában, amikor a korábbinál lényegesen könnyebbé vált az unióhoz újonnan csatlakozott országok, köztük Magyarország polgárai számára a külföldi munkavállalás, sem tőlünk, sem a szintén magas GDP-jű Szlovéniából és Csehországból sem indult meg tömeges elvándorlás.

   A viszonylag magas életszínvonal, a várakozások és a biztató kilátások, valamint a meglehetősen nagyvonalú munkanélküli és szociális rendszer ugyanis visszafogta a migrációt – nyilatkozta lapunknak a Kopint-TÁRKI vezető kutatója. Hárs Ágnes azt mondja: a fordulópontot a 2007-es megszorító csomag jelentette, amire ráerősített az egykulcsos adó 2010-es bevezetése, majd 2011-től a jóléti és szociális rendszerek drasztikus megnyirbálása. Ezt követően felgyorsult a munkaerő-migráció Magyarországról, és az előreszámítások szerint lassan közelítjük a lengyelországi arányt, ahol a népesség 4–5 százaléka dolgozik külföldön.


   A munkaerő-migrációban részt vevők számát azonban igazán becsülni sem lehet – nem is érdemes belemenni a témát egyre inkább átpolitizáló számháborúba –, következtetni inkább csak a trendekre tudunk a fogadó országokban bevándorlóként regisztrált magyar állampolgárok száma alapján készült tükörstatisztikákból és a munkaerő-felmérésekből – magyarázza a szakember. Ezek ugyanakkor azt mutatják, hogy folyamatosan nő a külföldön munkát vállaló magyarok száma. Hogy közülük mennyien terveznek hosszabb távra, a migránsok rejtőzködő volta miatt ugyancsak lehetetlen megmondani, de az biztos, hogy miként az elvándorlók száma emelkedik, úgy növekszik ezen belül azok aránya, akik – átmenetileg – biztosan nem térnek haza. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a migráció sosem egyirányú.

   A visszatérők arányáról a német statisztikákból például elég pontosan lehet látni, eszerint a Németországban adott évben regisztrált magyarok kevesebb mint negyven százaléka jön vissza, míg arányuk 2008–2009-ben még több mint 50 százalék volt.
Ez is azt mutatja, hogy „ha a migráció egyszer elindul, nehéz megállítani” – mondja Hárs Ágnes, hiszen minél többen élnek kint, annál több a tapasztalat, a kapcsolat, amely másokat is hozzásegíthet a beilleszkedéshez, az elhelyezkedéshez egy idegen országban.


   A kutató nem tartja reálisnak, hogy a Magyarország a közeljövőben képes lesz hazavonzani a migránsokat. „Aki elment, az megfizette a távozása árát, mindenféle értelemben. Jelen pillanatban pedig sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem olyan, ami vonzó lehetne. Nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági növekedés, és nincs igazán kilátás sem arra, hogy ez hamarosan megváltozna” – ad további magyarázatot Hárs Ágnes. Az, hogy a magyar gazdaság nem prosperál, nem csak az elvándorlást ösztönzi, hanem a bevándorlásnak is gátja, és Magyarország már azokat sem vonzza, akik korábban még nálunk látták biztosítottnak a megélhetésüket. Pedig a migráció gazdasági előnyei letagadhatatlanok.
 
Menjek? Maradjak?
 
   A Londonban élők több mint felénél a kinti magasabb életszínvonal és a jobb munkalehetőség, illetve az itthoni rossz gazdasági helyzet volt a döntő érv a távozás mellett – legalább is azok véleménye alapján, akik részt vettek az MTA Kisebbségkutató Intézete által végzett kutatásban. A Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben készült kérdőívet 5200 Londonban élő magyar töltötte ki. A megkérdezettek döntő hányada elégedett jelenlegi helyzetével, így nem meglepő, hogy a londoni magyarok többsége a közeljövőben nem tervezi, hogy hazajön. Sőt, csaknem háromnegyedük soha, vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emigráció: nincs alternatíva.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector