Startlaphoz Csatlakozz!

Speciális forma a hátrányos helyzetűek számára

Kuncsorbán szociális szövetkezeti formában segítik a dolgozni akarókat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 10:12

Nem könnyű manapság munkát találni a kistelepüléseken. Kuncsorbán szociális szövetkezeti formában segítik a dolgozni akarólányokat-asszonyokat – olvasható a szoljon.hu oldalán.

   Javában zakatolnak a varrógépek a régi iskolaépületben Kuncsorbán. A nemrégiben alakult szociális szövetkezet kapott itt helyet.
– Egyelőre hét fő dolgozik nálunk – tudjuk meg Ács Gyuláné Irénkétől, a szövetkezet vezetőjétől. – Mindannyian tartós munkanélküliek voltak, számukra mindenképpen nagy segítség, hogy ebben a formában folyamatos munkájuk van.

  Kuncsorbán – csakúgy, mint a környező településeken – rendkívül nehéz munkát találni. Helyben szinte kizárólag az önkormányzat számít foglalkoztatónak, a hivatali munka mellett a közfoglalkoztatás nyújt lehetőséget. Ám erre sem számíthat mindenki, képtelenség egyszerre minden rászorulónak munkát biztosítani. Így azután a többiek legfeljebb az ingázást vállalva, nagyobb városokban dolgozhatnak. Ez azonban főként a kisgyermekes édesanyák számára nem megfelelő lehetőség. A szociális szövetkezetben viszont ők is el tudnak helyezkedni.
 
  – A tagjaink előbb képzésen vettek részt, most pedig elsősorban tarisznyák, tésztás zsákok, törölközők varrásával foglalkoznak – teszi hozzá a vezető. – Bár egyelőre még keressük a felvevőpiacot, remélhetőleg hamarosan keresetté válnak a kézműves műhelyünk által készített darabok. A legfontosabb cél ugyanakkor az, hogy az önfenntartáshoz nyújtsunk útravalót, s a későbbiekben saját lábukon is megálljanak a munkavállalóink.
– Rendkívül jó lehetőségnek tartjuk a szövetkezeti formát – hangsúlyozza Peres Jánosné és Pálfi Viorica. Mindketten régóta kerestek már munkát. – Év végéig itt mindenképpen foglalkoztatnak bennünket, használható és szép darabokat készítünk itt. nem csak munkánk van, de új szakmát is tanultunk, amit bármikor hasznosíthatunk majd. Ráadásul jó hangulatban dolgozunk, olyanok között, akiket jól ismerünk, s ami a legfontosabb: helyben. Nem mindegy, hogy néhány perc alatt hazaérünk a családunkhoz vagy napi több órát elvesz tőlünk az ingázás.

   Az új típusú, szociális szövetkezetek létrehozását már hosszabb ideje támogatja a kormány. A rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 olyan települését érintette, ahol ötezernél kevesebben élnek. A szociális szövetkezetek az ezeken a helyeken élőknek adnak lehetőséget arra, hogy megteremtsék az önfenntartás feltételeit, s a későbbiekben ebből profitálva dolgozzanak tovább.
 
Speciális forma a hátrányos helyzetűek számára

  A szövetkezeti formák között speciális helyet foglalnak el a szociális szövetkezetek, amelyek kimondottan abból a célból szerveződtek, hogy a hátrányos helyzetben lévő tagjaik számára munkafeltételeket teremtsenek, valamint szociális helyzetük javítását egyéb módon elősegítsék. A szociális szövetkezetekben a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott esetekben önmagában már a tagsági jogviszony is elégséges legyen a szövetkezetben a munkavégzéshez, a szövetkezet közös gazdasági tevékenységében való részvételhez. A személyes közreműködés sajátos, a NAV által is elfogadott formája lehet a közös termelésben való, tagsági viszonyon alapuló közvetlen közreműködés.

Forrás: szoljon.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kuncsorbán szociális szövetkezeti formában segítik a dolgozni akarókat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector