Startlaphoz Csatlakozz!

Már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet

Jóval kevesebb lehet a gyerektelenek nyugdíja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 16:23

A kormány „családpolitikai szellemisége” összhangban van a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott új nyugdíjszámítási javaslattal, ezért akár már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter. A KDNP már a múlt héten jelezte, egyetértenek azzal, hogy a nyugdíj számításánál figyelembe vegyék a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát – olvasható a Népszavában.

   A párt frakcióvezetője most azt mondta, a koncepció megegyezik a párt 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével. Szerinte a nyugdíjrendszerben régóta jelen lévő igazságtalanságot számolná fel ez a fajta megközelítés.
 
   „A Népesedési Kerekasztal olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását” - állította. Hozzátette: a technikai részletek kidolgozása nem az ő feladatuk, így például az sem, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal, ők csak a koncepciót támogatják.
 
   A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjainak nyugdíja attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és az új rendszer már jövőre elindulna. Hogy ez pontosan hogyan valósulna meg, egyelőre nem tudni. Botos Katalin, a kerekasztal szakértője szerint ugyanakkor a gyerekvállalás pluszpontot jelenthetne a nyugdíj számításakor, és mínusz pontot kapna az, akinek nincs gyermeke. Vagyis egyfajta bonus-malus rendszert vezetnének be.
 
   Ráadásul pontszámításkor csak az a gyerek számítana, aki legalább középiskolát végzett vagy szakmát szerzett. A javaslatot kidolgozó Botos-házaspár egyébként még 2012-ben készített egy táblázatot arról, hogy a terveik szerint hogyan alakulnának a konkrét nyugdíjösszegek 0, 1, 2 és 3 gyerek esetében. Az alapján nem a gyermeket vállalók jutalmazásáról, mint inkább a gyermektelenek durva büntetéséről lenne szó. A nyugdíj-megállapítási javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

Jutalmazás vagy büntetés?

Nyugdíjszámítási típusok - Pontszám - Összeg (Ft/hó)
Átlagkereset - alappontszám 14,4 pont - 114 ezer
Gyerektelenség - mínusz 5,5 pont - 70,7 ezer
Egy gyerek - mínusz 3,7 pont - 85 ezer
Két gyerek - nulla pont - 114 ezer
Három gyerek - plusz 2,2 pont - 131,8 ezer
Négy gyerek - plusz 3,5 pont - 142,3 ezer
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jóval kevesebb lehet a gyerektelenek nyugdíja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector