Startlaphoz Csatlakozz!

Jelenleg mintegy 160-170 ezer közfoglalkoztatott lehet

230 ezer közmunkást foglalkoztatnának telente

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 17:55

 Az előző hónap 20-i adatai alapján mintegy 130 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak száma - nyilatkozta lapunknak az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára – írja a Világgazdaság.

   Czomba Sándor szerint jelenleg mintegy 160-170 ezer közmunkás lehet. A nemrég a kormány által átcsoportosított 47,3 milliárdos pluszforrás révén még további 30-40 ezer főt vonhatnak be a közfoglalkoztatásba az év végéig, napi 8 órában. Így teljesülhet az a kormányzati cél Czomba szerint, hogy 200 ezer fős közfoglalkoztatotti létszám legyen átlagban. Az államtitkár lapunknak elmondta, hogy ez a létszám télen akár 230 ezer fő is lehet, míg nyáron 160 ezerre csökkenhet.
 
   Czomba örömtelinek nevezte, hogy négymillió felett van tartósan a foglalkoztatottak száma, valamint hogy egy év alatt 190 ezer fővel nőtt a számuk. Kiemelte, hogy minden korosztályban, minden régióban, és minden végzettség szerinti korcsoportban emelkedett a foglalkoztatottak száma. A területi különbségek viszont nagyok: Győr környékén 4 százalékos, Szabolcsban egyes helyeken 20 százalék feletti a munkanélküliség. A migránsok száma továbbra is 90-100 ezer közt stagnál, tehát az ő számuk nem növelte a foglalkoztatást. Az utóbbi 1 év adataihoz képest 23 ezerrel több közfoglalkoztatott van.
 
   Egyedül a mezőgazdaság volt olyan terület, ahol csökkent a dolgozók száma, 7 ezer fővel. Czomba lapunknak elmondta, hogy ezen a területen is növelnék a közfoglalkoztatottak számát, például a szociális szövetkezetekbe is jobban bevonnák őket.
 
   Czomba bejelentette, hogy újabb 3 milliárd forintot szánnak a kkv-k munkahelyteremtésére. Korábban volt már egy 13 milliárdos keretű pályázat, ezzel hatezer új munkahelyet teremtettek, de mivel 28 milliárd forintos volt az igény, magyar költségvetési forrásból hárommilliárddal még egy új fordulót nyitnak. Ezzel 1200 új munkahelyet teremthetnek. A hárommilliárd forintot korábbi pályázatok maradványpénzei jelenthetik.
 
   Czomba lapunknak a Telekom létszámleépítéséről azt mondta, nem voltak egyeztetések az ügyben a céggel, de egészen biztosan lesznek. Egyelőre a csoportos létszámleépítés bejelentése történik, a tárcának pedig még nincsenek adatai arról, hogy hol mennyi embert küldenek el, mivel nem központi a leépítés, hanem országszerte több helyen folyik. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetések után tárgyalhat a cég a kormánnyal. Ami a Nokiát illeti, állásbörzét, képzéseket szerveznek az elbocsátottaknak. A térségből 50-60 cég is érdeklődött már a dolgozók után, mivel nem 4-5 éve regisztrált munkanélküliekről van szó, hanem nemrég még foglalkoztatott, jól képzett munkaerőről.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 230 ezer közmunkást foglalkoztatnának telente.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector