Startlaphoz Csatlakozz!

Az építőipar idei felfutása is megmutatja hatását

Dübörög a közmunka, mégis több a munkanélküli

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 18:40

Júniusban újra lendületet vett a közfoglalkoztatás, így megugrott a foglalkoztatottak száma, viszont a felsőoktatási tanulmányok befejezése miatt több lett a munkanélküli is – írja az mfor.hu.

   A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint előző évhez képest 194 ezerrel többen dolgoztak hazánkban a 15-74 éves korcsoportban, a foglalkoztatottak száma ugyanis 4,125 millió volt. Ez a májusi állapothoz képest 20 ezerrel több embert jelent. A havi szintű növekedés hátterében két tényező állhat. Egyrészt a közfoglalkoztatás újra lendületet vett.
 
   A téli közmunka végetérésével bár - ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet - sokan jelentek meg újra a munkaerőpiac kínálati piacán, viszont mindez csak átmeneti növekedést jelentett, hiszen már májusban meghirdették a „hagyományos” közmunka-programokat, melyek ismét munkalehetőséget biztosítottak az állástalanoknak. Ez most a júniusi statisztikában meg is mutatkozott.
 
   Másrészt pedig az év hatodik hónapjában a korábbi évek alapján rendre megfigyelhető egy megugrás a statisztikában. Tavaly 21, 2012-ben 28, 2011-ben pedig 23 ezer fővel növekedett májusról júniusra a foglalkoztatottak száma. Ezzel most a foglalkoztatási ráta egyébként 54,2 százalékra emelkedett, ami - akárcsak a létszám -, újabb történelmi csúcsot jelent.
 
   Mivel júniussal véget ért a második negyedév, a KSH részletesebb adatokat is közölt a dolgozók összetételére vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy a foglalkoztatás növekedésben 17 százalékot képvisel azok aránya, akik a közfoglalkoztatás keretén belül tudtak elhelyezkedni, számuk a második negyedévben 160 ezer volt az egy évvel korábbi 137 ezer után. Ezzel szemben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma mindössze 4,4 százalékkal növekedett egy év alatt.
 
   Ha a nemzetgazdasági ágak szerint vizsgáljuk a helyzetet, akkor az építőipar idei felfutása ebben a statisztikában is megmutatja hatását, hiszen 11,7 százalékkal voltak többen azok, akik ebben az ágazatban dolgoztak. Bár azt hozzá kell tenni, hogy „mindössze” 901 ezren voltak a második negyedévben, tehát kisebb volument jelentenek ezek a dolgozók, aminek révén szignifikánsabb százalékos növekedést lehet produkálni. A feldolgozóiparban 9,6, a szolgáltatások területén pedig 3 százalékos volt a foglalkoztatottak számának bővülése.
 
Több lett a munkanélküli is
 
   Az, hogy júniusban megugrik a foglalkoztatottak száma, lényegében természetes folyamat is lehet, az viszont már a korábbi évek tanúságaival ellentétes, hogy ezzel párhuzamosan a munkanélküliek is többen lettek. A KSH közlése szerint ugyanis a június végével záródó 3 hónapos időszak átlagában 358,9 ezer munkanélküli volt, ami az egy évvel korábbi állapotnál 90 ezerrel kevesebb, az egy hónappal korábbi szintet pedig 2000 fővel haladja meg.
 
   A havi szintű növekedés azzal magyarázható, hogy megugrott a gazdaságilag aktívak száma is. A munkaerőpiacon újonnan aktívként megjelenők egy része pedig „természetesen” nem tud azonnal elhelyezkedni, így a munkanélküliek táborát gyarapítják. Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta 8 százalékon stagnált júniusban.

   A részletes adatokat nézve kiderül, hogy idén májusban 9 százalékkal voltak többen azok, akik azért kerültek a munkanélküliek közé, mert megszűnt a közfoglalkoztatásuk (ez megerősíti a másodlagos munkaerőpiac húzóerejét), ugyanakkor 27,7 százalékkal nőtt azok száma is, akik felmondás miatt lettek állástalanok.
 
   Ezzel a két adattal egyébként ki is merítettük azokat a tényezőket, ahol növekedés mutatkozott előző évhez képest. Régiók szerint, iskolai végzettség szerint, a munkahely megszűnése oka alapján ugyanis egyaránt mindenhol javult a helyzet az előző évihez képest, vagyis kevesebben voltak idén júniusban. Régiók szerint egyébként a legtöbb munkanélküli még továbbra is a közép-magyarországi régióhoz kötődik, amit Észak- majd Dél-Alföld követ.

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dübörög a közmunka, mégis több a munkanélküli.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector