Startlaphoz Csatlakozz!

Szabálytalanságok

Üzent a NAV: ne próbáljon adót csalni az utalványokkal!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 14:48

 Az utóbbi idők tapasztalatai szerint vannak olyan munkaadók, akik adóelkerülési szándékkal, olyan készpénzutalványokat bocsátanak ki, adnak a munkavállalóiknak, amelyeket ez utóbbiak közvetlenül készpénzre válthatnak - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

    A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény szerint az utalvány akkor adómentes, ha megállapítható, hogy az utalvány mely termékre, szolgáltatásra - vagy milyen termék és szolgáltatáskörben - használható fel és a juttatás körülményei megfelelnek az adómentesség feltételeinek, továbbá, ha az utalvány nem váltható vissza.

    A NAV május 17-én jelentette meg honlapján a visszaváltható, más utalványra beváltható utalványok adókötelezettségéről szóló tájékoztatóját, amelynek célja, hogy az utalványok kibocsátói, és a munkáltatók megismerjék a követendő szabályokat. 

    Az sem szabályos, ha az utalványt kibocsátó olyan feltételekkel értékesíti a munkaadóknak az utalványt, hogy azt náluk a munkavállalók közvetlenül készpénzre, vagy - az adómentesen adható utalványt - adóköteles utalványra válthatják be - hívták fel a figyelmet.

    Ilyen például, ha a sporteseményre szóló jegy, bérlet vásárlására felhasználható utalványt a munkavállaló - az utalvány kibocsátójánál - élelmiszer vásárlására felhasználható utalványra válthatja be. Ilyenkor ugyanis a munkaadó nem fizeti meg a közterheket a juttatás után. 

    Végül a NAV megjegyezte: az utalványok használata gyakori és az esetek nagyobb részében a munkaadók, valamint az utalványt kibocsátók a hatályos jogszabályok betartásával járnak el.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Üzent a NAV: ne próbáljon adót csalni az utalványokkal!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector