Startlaphoz Csatlakozz!

Közmunkaprogram helyett a szociális szövetkezetek

Kötelező jelleggel előírnák az inaktívak alkalmazását?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 31. csütörtök, 10:17

Szakértők szerint a közmunkaprogram helyett a szociális szövetkezeteket kellene támogatnia a kormánynak. Információink szerint intenzív jogalkotási folyamat kezdődött annak érdekében, hogy törvényi környezet is támogassa a szociális és foglalkoztatási szövetkezetek megalakulását. Ebben a vállalkozási formában az állam támogatása nemzetközi szinten is elfogadott – olvasható a Világgazdaságban.
 
  Andor László , az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa szerint hosszabb távon a közmunkánál jobb szociális szövetkezeteket kialakítani azokon a területeken, ahol a piac nem teremt prosperitást. A hasonló jellegű szervezetek tevékenysége egyre elterjedtebb az unióban.
 
   Becslések szerint a magyar szövetkezeti szektor éves termelési értéke 1500 milliárd forint, amelyből az agrárium mintegy 800 milliárd forintot termel. Európai összehasonlításban – a foglalkoztatásban betöltött szerepük szerint – a szociális szövetkezetek Belgiumban (10,3 százalék), illetve Hollandiában (10,2 százalék) a legsikeresebbek. Hazánk a középmezőny alján helyezkedik el (4,7 százalék), ezzel a mutatóval még így is a közép-kelet-európai országok előtt jár. Egyes adatok szerint 2002 és 2010 között Magyarország jelentős növekedést ért a foglalkoztatottság területén, mintegy 135,5 százalékos eredményt produkált, míg az unió növekedési átlaga ebben az időszakban 26, 79 százalék volt.
 
   Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke a közelmúltban azt mondta: az állam feladata egy olyan intézményrendszer kialakítása lenne, amely támogatja ezeket a szociális szövetkezeteket. Úgy vélte, ezt teljes egészében lehetne európai uniós forrásból finanszírozni, mivel a szociális szövetkezetekben foglalkoztatottak munkabéréhez lehet támogatást igényelni. Állítása szerint a jelenleg nagyjából kétszáz milliárd forintos közmunkakeret felét így fel lehetne szabadítani, és ezzel forrást lehetni biztosítani például az élelmiszerek áfájának csökkentéséhez. A politikus rámutatott: a kormány 47 milliárd forinttal megemeli az idei közfoglalkoztatási összeget, ez azt jelenti, hogy átlagosan napi szinten 200 ezer ember tud dolgozni a közfoglalkoztatás keretében.
 
   Szakemberek szerint a közmunkaprogram nem hozta meg a várt sikert, mivel egyre többen élnek nehéz körülmények között, így a programra fordított források emelése nem vezet a probléma megoldásához. Ezzel szemben a szociális szövetkezetekkel – amelyek helyi szinten biztosítják például a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők, a szociálisan kirekesztettek integrációját – tartós foglalkoztatást lehetne kialakítani.
 
  A jelek szerint az ügyben pozitív változások indultak: a kormány, az Országos Roma Önkormányzat, illetve a Foglalkoztatási Szövetkezeta közelmúltban keretmegállapodást írt alá, amelyben az állam vállalja hogy, az általa indított beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzéseken kötelező jelleggel előírja az adott térségben élő inaktívak foglalkoztatását.

A szociális szervezetek működése
 
  A szociális szövetkezetek régóta léteznek, és azzal a céllal szerveződtek, hogy a nehéz helyzetbe kerülő tagjaikat segítsék: megteremtették számukra a munka feltételeit, a konkrét munkavégzést, kizárólag rendes munkaviszonyban, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében valósulhatott meg. Ezt a gyakorlatot változtatta meg az állam 2006-ban, és így tavaly május 3-tól a tagság is elegendő a szövetkezetben való munkavégzésre.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kötelező jelleggel előírnák az inaktívak alkalmazását?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector