Startlaphoz Csatlakozz!

A számok nem a teljes igazságot tükrözik

Javul a foglalkoztatottság, de…

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 31. csütörtök, 17:26

A gazdaság növekedésének jele, hogy fokozatosan csökkent a második negyedévben a munkanélküliség, és ezzel egyidejűleg növekedett a foglalkoztatottság, a gond csak, hogy ezek a számok nem a teljes igazságot tükrözik – írja a Népszava.

   A kormányzati kommunikációban határkőnek tekintett négymillió fős foglalkoztatotti létszámot már hónapokkal ezelőtt teljesítettük, az esztendő második negyedévét pedig - a KSH adatai szerint - 4 millió 122 ezer fővel zártuk, ami 190 ezer fővel, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma 91 ezer fővel volt alacsonyabb, mint 12 hónappal korábban, így 359 ezer fő volt Magyarországon a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma. A statisztikai adatokból az is kiolvasható, hogy most már nem a közmunkások irreálisan magasan tartott létszáma festi kedvezőbbé a statisztikákat, hanem - a megindult gazdasági növekedésnek köszönhetően - a versenyszféra volt a foglalkoztatottság növekedésének a motorja.
 
   Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy teljes munkaidőben mintegy 3 millió 850 ezren, részmunkaidőben 250 ezren dolgoznak Magyarországon, év/év alapon a teljes foglalkoztatottak száma 200 ezerrel nőtt, részmunkaidősöké viszont 11 ezerrel csökkent - fejtette ki Czomba Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár. A részmunkaidősökről szóló adat azért is meglepő, mert a napokban a kormány még azt kommunikálta, hogy részmunkaidőben már Európa éllovasai vagyunk. Ha ezt csökkenő létszám mellett értük el, akkor szakemberek szerint ez bravúros mutatvány!
 
   Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője számításai szerint a 190 ezer fős foglalkoztatotti bővülésből 167 ezer fő a nem közmunkás. A lapunk által megkérdezett Katona Tamás ezt kétségbe vonja. Az egyetemi tanár szerint a tényleges bővülés legfeljebb 30-40 ezer fős lehet. A KSH egykori elnöke szerint a statisztikai hivatal által közölt számok nem engednek igazi betekintést a részletekbe, ezért csak találgatni lehet. A valóság ezzel szemben az, hogy a foglalkoztatottság még mindig nem érte el a 2008. évi szintet, viszont a 2011. évi mélypontról kétségtelenül elmozdultunk.
 
    A szakember hozzátette: a közfoglalkoztatottak száma még májusban 100 ezer fővel csökkent, amelynek az volt a kézenfekvő oka, hogy elfogytak a tavaszi országgyűlési választások előtt erre a célra szánt összegek. Most annyiban változott a helyzet - hiszen októberben önkormányzati választások lesznek -, hogy Czomba Sándor államtitkár tegnapi bejelentése szerint: a közfoglalkoztatottak létszáma jelenleg 160-170 ezer fő körül van, és a kormány több mint 47 milliárd forintot tett a program mögé. Ennek révén 2014 augusztus 1-jétől december 31-éig újabb 30-40 ezer főt szeretnének napi 8 órás, teljes munkaidős foglalkoztatásban alkalmazni, vagyis éves szinten napi átlagban 200 ezer ember közfoglalkoztatása a kormányzat célja. Az azonban kétségtelenül a kormányzat önmérsékletére utal, hogy a teljesen felesleges és eredménytelen téli közfoglalkoztatási oktatási program 40 ezer fős plusz „foglalkoztatottjának” beszámításától - a korábbi gyakorlattól eltérően ezúttal eltekintettek.
 
   Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője hívta fel a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatás első negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az első három hónapban jelentős szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak. Az elemző szerint a munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is a lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével.
 
   A legtöbb közmunkást foglalkoztató mezőgazdaság mellett - ahol az ilyen munkavállalók szerepe meghatározó - a szociális szövetkezetek létszámát is ilyen alkalmazottakkal kívánják bővíteni - mondta az államtitkár. Egyébként a mezőgazdaság az egyetlen nemzetgazdasági ág, ahol csökkent a foglalkoztatottak létszáma, mégpedig 3,5 százalékkal, szemben az iparral, ahol 10 százalékos növekedést mértek.
 
   A foglalkoztatottság jövőjét nehéz megjósolni, mert nem világos, hogy a kormány propagandacéllal mikor növeli meg a közfoglalkoztatottak számát, és mikor „engedi el a kezüket.” Mindenesetre Katona Tamás biztosra veszi, hogy egy évnél tovább nem tart ki a mostani foglalkoztatási lendület, mert elfogynak az előző uniós gazdasági ciklusból eredő beruházási támogatások, új szerződéseket meg majd csak a szeptemberben megjelenő, új uniós pályázatok nyomán lehet majd megkötni. Ezért különösen az építőiparban csökkenhet majd a foglalkoztatás.
 
Össztűz alatt a foglalkoztatáspolitika
 
   Az MSZP azt javasolja Czomba Sándor államtitkárnak, hogy legközelebb akkor álljon ki a nyilatkozni, ha az Orbán-kormány stratégiai partnerei által az elmúlt napokban kirúgott dolgozók és családjaik ezreinek tud mondani valami biztatót - írta közleményében Gúr Nándor.
 
   A szocialista országgyűlési képviselő véleménye szerint jó lenne, ha a Fidesz felelős államtitkára is inkább a gyárbezárási hullámról, a kormány stratégiai megállapodásainak részleteiről és a vidéki munkahelyek tömeges megszűnésének okairól és megoldásairól beszélne.
 
   A komáromi Nokia-gyár és a Magyar Telekom már külföldre menekül. Ennek magyarázata után várjuk a választ arra is, hogy mivel kívánják garantálni a munkanélküliek közfoglalkoztatásának október utáni folytatását! - olvasható a közleményben.
 
   Hasonlóképpen bírálta a kormány foglalkoztatáspolitikáját az Együtt-PM is. Úgy vélik, hogy a kormány által „stratégiai partnerré” kinevezett cégek láthatóan feljogosítva érzik magukat a munkavállalói jogok rendszeres megsértésére. Az Együtt-PM a stratégiai partnerség intézményének felülvizsgálatát és a jogsértő vállalkozásoknak az állami kedvezményekből történő kizárását kezdeményezi. Az Együtt-PM támogatja a Hankooknál egy szakszervezeti vezetővel szemben történt jogsérelem miatt augusztus 4-re bejelentett szakszervezeti tüntetést.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Javul a foglalkoztatottság, de….
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector